Zorgt de taxatiekeuring voor meer zekerheid?
25 juli 2021 
2 min. leestijd

Zorgt de taxatiekeuring voor meer zekerheid?

Taxatiekeuring en zekerheid

Tot voorheen was vrijwel iedereen wel bekend met de bouwkundige keuring waarbij een bouwkundig inspecteur de woning keurt. Hierdoor word je grotendeels behoed voor gebreken achteraf. In deze gekke woningmarkt is bieden boven de vraagprijs de norm geworden. Ook het achterwege laten van voorwaarden neemt steeds grotere vormen aan zo ook de bouwkundige keuring. Kopers zijn zich ervan bewust dat ze meer kans maken op de woning door geen “bouwkundige keuring” en/of geen “financieringsvoorbehoud” aan te vinken. Een zorgelijke ontwikkeling omdat de risico’s enorm groot kunnen zijn met alle gevolgen van dien.

 Nieuw taxatiemodel met bouwkundige inspectie

Per 1 juli 2021 zou er een nieuw taxatiemodel worden geïntroduceerd waarbij de taxateur de onderhoudstoestand van de woning in kaart brengt. Dit is voorlopig uitgesteld tot 1 oktober 2021. De taxateur gebruikt hierbij een checklist en vult de verschillende onderdelen in op een invulstaat. Weer terug op kantoor wordt het taxatierapport uitgewerkt en de invulstaat verder aangevuld. Het compleet maken van het bouwtechnisch gedeelte wordt overgenomen op de opnamestaat. Dit wordt een verplichte bijlage bij het taxatierapport. 

Hiermee kunnen betrokkenen direct zien hoe de bouwkundige staat van de woning is en met welke kosten ze direct, en op termijn rekening moeten houden. Indien de taxateur twijfelt over een onderdeel kan er nader onderzoek worden geadviseerd. Niemand weet welke invloed dit heeft op ontwikkelingen betreffende het verstrekken van hypotheken. De bank wil een solide onderpand voordat er een hypotheek wordt verstrekt.

Taxatiekeuring en bouwkundig onderzoek

Ter vervanging van de bouwkundige opnamestaat kan de consument er ook voor kiezen om in plaats van een uitgebreid bouwkundig onderzoek een taxatiekeuring uit te laten voeren. Indien er later een taxateur langskomt kan deze de taxatiekeuring als bijlage toevoegen aan het taxatierapport. Omdat alles nog in ontwikkeling is volgen we de stappen van het introductieproces op de voet. Via Zomer Makelaars is het mogelijk om een taxatiekeuring uit te laten voeren of een taxatierapport incl. bouwkundige opnamestaat zodat je weet wat de waarde is, maar ook weet wat je koopt.

Klik hier voor meer informatie over taxatiekeuring >

> Plan gratis informatiegesprek over taxatiekeuring


Over de schrijver
Meindert Zomer is sinds 2010 register makelaar taxateur en eigenaar van Zomer Makelaars BV in Zwolle. Met veel kennis en ervaring heeft hij de afgelopen jaren enorm veel artikelen over de makelaardij geschreven om jou als consument verder te helpen. Overweeg je een woning te kopen of te verkopen? Stuur me dan even een bericht om een afspraak te plannen.
Reactie plaatsen