Wat is het verschil tussen een makelaar en aankoopmakelaar in Zwolle?
02 december 2021 
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen een makelaar en aankoopmakelaar in Zwolle?

Verschil tussen makelaar en aankoopmakelaar (Zwolle)

In de volksmond worden ze makelaars genoemd. Vroeger bestond de aankoopmakelaar niet en deze heeft inmiddels alweer jaren geleden z’n intrede gedaan. De makelaar kan verschillende rollen hebben. Wanneer een makelaar een huis verkoopt is dat eigenlijk de verkoopmakelaar. Als een makelaar een woning aankoopt voor haar/zijn klant(en) is het de aankoopmakelaar.

Verschillende rollen bij hetzelfde huis

Een makelaar kan bij hetzelfde huis maar één opdracht aanvaarden. Je mag het huis verkopen of aankopen maar niet beiden. Je bent dus verkoopmakelaar of aankoopmakelaar. Dat is ook logisch want je kunt niet zowel de belangen van een verkoper en tegelijk die van een koper behartigen. Wel kan het voorkomen dat je als aankoopmakelaar de opdracht hebt om een woning aan te kopen. Wanneer je dan zelf een huis aanbiedt die geschikt is voor de aankoopklanten zal je één van de opdrachten terug moeten geven. In de meeste gevallen is dat de aankoopopdracht. Hiermee kun je op een eerlijke manier de woning tegen het hoogste bedrag en de beste voorwaarden verkopen aan je eigen klanten.

Tegenstrijdige belangen uitsluiten

In het verleden had ik een aankoopopdracht voor een mevrouw op leeftijd. Toen ik zelf een geschikte woning in verkoop kreeg werd ze door haar inschrijving voor nieuw aanbod op de hoogte gesteld. Ze belde mij en had interesse in het huis. Ik heb haar het huis laten zien en ze was erg enthousiast. Ik heb haar aangegeven dat ik bij deze verkoopopdracht haar belangen niet kon behartigen en adviseerde een andere aankoopmakelaar in te schakelen wanneer ze zich daar beter bij voelde. 

Ze heeft een andere aankoopmakelaar gezocht en daarmee afgesproken dat de “nieuwe” aankoopmakelaar alleen bij het huis wat ik in verkoop had als aankoopmakelaar werd ingeschakeld. Mocht de deal met “mijn” huis niet doorgaan verviel de aankoopopdracht weer zodat ik haar aankoopmakelaar bleef met uitzondering van het huis wat ik in verkoop had. Ze heeft samen met de “nieuwe” aankoopmakelaar het huis van mij gekocht. Geen belangenverstrengeling zodat we op een eerlijke manier een deal sloten. En zo hoort het ook te zijn.

Wanneer je er in dit geval voor kiest geen “nieuwe” aankoopmakelaar in te schakelen is dat ook prima. Wees je er dan van bewust dat de makelaar die jij als aankoopmakelaar hebt ingeschakeld jouw belangen niet behartigt maar die van de verkoper.

Verkoopmakelaar Zwolle

Bij een huis verkopen ga je vaak op zoek naar een makelaar. Die noemen we de verkoopmakelaar. Deze maakt een afspraak om kennis te maken en de woning te bekijken. De makelaar heeft in dit geval de rol als verkoopmakelaar. Verkoopmakelaars bieden vaak een gratis waardebepaling aan waarbij ze inschatten wat de marktwaarde en verwachte opbrengst is. Ook wordt de werkwijze uitgelegd waarna de verkoper een beslissing kan nemen. Plan met één van onze verkoopmakelaars een gratis waardebepaling of verkoopgesprek. Maak daarna je keuze of je ons de verkoopopdracht gunt.

Aankoopmakelaar Zwolle

Wanneer je op zoek bent naar een huis is het slim om een aankoopmakelaar in te schakelen. Toch kopen de meeste mensen nog steeds zonder aankoopmakelaar een huis. Wanneer het dan niet lukt wordt vaak alsnog een aankoopmakelaar ingeschakeld. Dat is zonde en een gemiste kans. Je hebt misschien al op meerdere woningen geboden waarbij het niet is gelukt. De aankoopmakelaar kent de woningmarkt maar ook de verkoopmakelaars, en kan misschien nét het verschil voor je maken. Plan met één van onze aankoopmakelaars een gratis eerste advies- en informatiegesprek. Beslis daarna of je wel of niet met ons in zee gaat.

Kortom:

In de volksmond wordt er vaak over makelaar en aankoopmakelaar gesproken. De opdracht die hij/zij moet/mag vervullen bepaalt of het gaat om een verkoopmakelaar (huis verkopen) of een aankoopmakelaar (huis kopen).

Meer weten? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek met één van onze makelaars.

Plan direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek >
Over de schrijver
Meindert Zomer is sinds 2010 register makelaar taxateur en eigenaar van Zomer Makelaars BV in Zwolle. Met veel kennis en ervaring heeft hij de afgelopen jaren enorm veel artikelen over de makelaardij geschreven om jou als consument verder te helpen. Overweeg je een woning te kopen of te verkopen? Stuur me dan even een bericht om een afspraak te plannen.
Reactie plaatsen