Wat is een Bouwkundige Keuring?
07 december 2021 
in Vragen
2 min. leestijd

Wat is een Bouwkundige Keuring?

Bouwkundige Keuring.

Een bouwkundige keuring is een keuring waarbij de woning op verschillende punten wordt gekeurd. De bevindingen van de bouwkundig inspecteur worden vastgelegd in een (digitaal) rapport. Dit is het bouwkundig rapport.

Wanneer je een huis koopt kan het verstandig zijn een bouwkundig inspecteur in te schakelen die een bouwkundig rapport voor je opmaakt. De woning wordt gekeurd op allerlei punten en die bevindingen worden in een bouwkundig rapport vastgelegd.

Verschil in gebreken

Bij een bouwkundige opname wordt er onderscheid gemaakt tussen kosten die gemaakt moeten worden om het gebouw in stand te houden. En de kosten die er op termijn aan zitten te komen. Zeg maar de kosten binnen 1 jaar (directe herstelkosten) en binnen 5 jaar (onderhoudskosten op termijn). Dit wordt uiteengezet in het rapport waarbij soms foto’s van het gebrek/de gebreken worden toegevoegd. Zo kan de lezer direct zien hoe het gebrek eruitziet. Ook worden er bij de verschillende onderdelen bedragen genoemd om de kosten voor het herstel kenbaar te maken. Zo weet de opdrachtgever met welke kosten hij/zij rekening moet houden.

Waarom een bouwkundige keuring?

Veel zaken worden door kopers en aankoopmakelaars niet bekeken. Een aankoopmakelaar kijkt bijvoorbeeld niet onder de dakpannen. Een bouwkundig inspecteur meestal wel. Als koper wil je weten wat je koopt. De verkoper heeft wel een meldingsplicht maar als koper is er ook de onderzoeksplicht. Als je een bouwkundig inspecteur inschakelt heb je daar als koper grotendeels aan voldaan.

Mijn ervaring

Enkele jaren geleden hielp ik klanten om een woning aan te kopen. Daar was door de verkoopmakelaar een bouwkundige keuring uit laten voeren. De directe herstelkosten in het rapport waren begroot op € 3500,-. Mijn gevoel zei dat er iets niet klopte. Ik heb de koper toen geadviseerd om opnieuw een bouwkundig rapport op te laten maken. (Ik vertrouwde het niet) Dat hebben mijn klanten gedaan en wat ik al voorspelde kwam uit. De directe herstelkosten waren het tienvoudige. Maar liefst € 35000,- kwam er in het rapport te staan. Ook het hele dak moest worden vervangen. Dat zal je maar gebeuren!

Tegenwoordig kan een bouwkundig inspecteur veel meer inspecteren dan vroeger. Door middel van infrarood inspectie sporen ze tegenwoordig lekken in vloerverwarming of slechte isolatie van de woning op. 

TIP: Bouwkundige keuring uit laten voeren

Heb je een leuk huis gevonden maar twijfel je over de bouwkundige staat? Laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren. Voor enkele honderden euro’s krijg je meer zekerheid en weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt. Klik hieronder op de link voor de kosten en een bouwkundige keuring aan te vragen.

Bouwkundige keuring aanvragen


Over de schrijver
Meindert Zomer is sinds 2010 register makelaar taxateur en eigenaar van Zomer Makelaars BV in Zwolle. Met veel kennis en ervaring heeft hij de afgelopen jaren enorm veel artikelen over de makelaardij geschreven om jou als consument verder te helpen. Overweeg je een woning te kopen of te verkopen? Stuur me dan even een bericht om een afspraak te plannen.
Reactie plaatsen