Huis definitief verkocht

Wanneer is een huis definitief verkocht?

Je huis staat in de verkoop. Na een paar bezichtigingen is er een deal gesloten en de makelaar maakt de koopovereenkomst op. Je ziet termen voorbijkomen als ‘ontbindende voorwaarden’ en ‘bedenktijd’. Wat houdt dat eigenlijk in? Na het ondertekenen van de koopovereenkomst is je woning toch gewoon verkocht? Of kan het ook nog misgaan?
 

Bedenktijd

In 2003 is ingevoerd dat een (consument)koper van een woning recht heeft op een bedenktijd van 3 dagen. Tijdens de bedenktijd mag de koper kosteloos de koop van de woning ontbinden. Hierdoor wordt voorkomen dat kopers overhaaste beslissingen nemen en dan vastzitten aan een woning. Voor verkopers is geen wettelijke bedenktijd vastgelegd, mocht je dit wel willen, dan kan dit altijd in overleg met de koper.
 

Wanneer begint de bedenktijd?

Maakt het uit hoe laat de koopovereenkomst wordt getekend? Nee, dat maakt niet uit. De bedenktijd gaat van start op de dag  nadat het contract door beide partijen is ondertekend én aan de koper ‘ter hand is gesteld’. In de ontvangstbevestiging van de koopovereenkomst (vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst) wordt vastgelegd wanneer de bedenktijd ingaat.
 

Wanneer eindigt de bedenktijd?

De bedenktijd duurt 3 dagen, waarvan minimaal 2 dagen niet in het weekend vallen en geen officieel erkende feestdag zijn. De bedenktijd loopt dus altijd af op een werkdag, want het mag niet eindigen in het weekend of op een feestdag.  

Wanneer een koopovereenkomst op een donderdag door beide partijen is ondertekend en aan de koper ter hand is gesteld, begint de bedenktijd op vrijdag. De derde dag is een zondag, maar dan kan de bedenktijd niet eindigen. De bedenktijd loopt dan tot de eerste werkdag daarna, dus tot en met maandag (als dat geen algemeen erkende feestdag is). In onderstaand schema hebben we het allemaal op een rijtje gezet.

Ter hand gesteld

Getekende koopovereenkomst en aan koper overhandigt op:

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

Bedenktijd eindigt

Bedenktijd eindigt om 23:59 uur op:

Donderdag

Vrijdag

Maandag

Maandag

Dinsdag

Dinsdag

Woensdag

Ontbindende voorwaarden

Na 3 werkdagen die geen officieel erkende feestdag zijn, is de bedenktijd afgelopen. Kan de koper nu nog onder de koop uitkomen? Ja, dat kan als de koper je woning heeft gekocht met een voorbehoud, bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering (ontbinden als de financiering niet rondkomt), onder voorbehoud van een bouwkundige keuring (niet meer dan een x bedrag direct noodzakelijk achterstallig onderhoud) of onder voorbehoud van verkoop van de eigen woning (ontbinden als de woning van de koper niet verkocht wordt). De ontbindende voorwaarde van financiering is heel gangbaar, het kost even tijd om een hypotheek te regelen. Hier wordt meestal 4-6 weken voor gerekend.

Wanneer de termijnen voor de ontbindende voorwaarden zijn verstreken, is de woning definitief verkocht. Zijn er geen ontbindende voorwaarden? Dan is de woning na de bedenktijd definitief verkocht.

Vragen?

Mocht je ondanks deze uitleg nog een vraag hebben? Stuur ons dan even een bericht en wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Onze diensten en nog veel meer...

Huis verkopen met Zomer Makelaars

Huis verkopen

Verkoop je huis beter met onze verkoopspecialisten. Open en eerlijke communicatie met transparante terugkoppeling.

Geen kijkers, maar kopers en meerdere biedingen voor het beste resultaat met een veilige verkoop zonder gedoe. Daar staan we voor!

Succesvol als aankoopmakelaar

Huis kopen

Succesvol een huis kopen, ook in deze tijd lukt het om voor veel klanten een ander (t)huis te vinden.

Toegang tot een database met verkopers waarvan de woning (nog) niet op Funda zichtbaar is. Schrijf je nu in als zoeker of meld je aan via Cirkl.

Betrouwbaar taxatierapport

Huis taxeren

Een eerlijk en betrouwbaar taxatierapport door register makelaar/taxateur Meindert onafhankelijk en volgens de laatste normen op waarde geschat.

Alles vastgelegd in een NWWI gevalideerd taxatierapport met bouwkundige opnamestaat.

Betrouwbare makelaar Zwolle