Waarom de koopovereenkomst zo snel mogelijk tekenen?
11 januari 2022 
in Vragen
2 min. leestijd

Waarom de koopovereenkomst zo snel mogelijk tekenen?

Stel je voor je hebt een huis gekocht. Je wordt door de makelaar gefeliciteerd en ontvangt de concept koopovereenkomst per mail. En opeens krijg je te horen dat de woning die je had gekocht aan een ander wordt gegund. Dit overkwam Anja bij een woning in Zwolle.

Dit is de nachtmerrie van elke koper tegenwoordig. Je denkt, het kan toch niet waar zijn? Hoe is dit mogelijk? Mag dit eigenlijk wel en hoe kan ik dit de volgende keer voorkomen? De frustratie en teleurstelling is groot maar wettelijk gezien mag er meer dan je denkt, ook al is dit ethisch gezien niet altijd even netjes.

 Alleen schriftelijk is geldig

De woningmarkt vraagt om transparantie waarbij iedereen inzage moet krijgen wat er door anderen is geboden. Aldus de regering maar zolang er aan de schriftelijkheidsvereiste moet worden voldaan kan de verkoper na een mondelinge deal nog steeds aan een ander verkopen. Geen huis verkocht in plaats van een huis gekocht!

Krijg ik nog een kans?

Je ziet het ook op de woningmarkt in Zwolle. Weinig aanbod koophuizen maar wel veel vraag. Wanneer het dan lukt een huis te kopen kun je niet blijer zijn. Toch is het een flinke domper wanneer iemand na het sluiten van de biedtermijn een hoger bod uitbrengt. De verkopers zijn vrij om deze alsnog te accepteren. Soms krijg je nog de mogelijkheid hierin mee te gaan maar dat is niet altijd de oplossing. Hierbij spelen veel emoties een rol, vooral die van oneerlijkheid want laten we eerlijk zijn. Er zit een groot verschil tussen hetgeen wettelijk is toegestaan en hoe we als mensen hiermee om moeten gaan.

Wat is de rol van de makelaar?

Meindert Zomer van Zomer Makelaars in Zwolle is hier duidelijk over. De makelaar kan maar één opdracht bij hetzelfde huis accepteren en moet de belangen van deze opdrachtgever behartigen. Dit is vastgelegd in een “Opdracht tot dienstverlening”. De makelaar kan dus niet anders dan meegaan met de wens van de klant. Dat is in zo’n geval de verkoper. De koper blijft dus met lege handen achter ook al is dit tegen alle normen en waarden in. Wees je daar als koper van bewust en geeft niet de makelaar de schuld. Die zit namelijk ook in een lastig positie.

Hoe zit dit juridisch?

Er moet een rechtsgeldige koopovereenkomst zijn opgesteld die door partijen zijn getekend. Dan is de koop bindend, met uitzondering van de wettelijke bedenktijd voor de koper. Ook al is de mondelinge deal bevestigd per mail, nog moet er worden voldaan aan de schriftelijkheidsvereiste. Je hebt als koper geen poot om op te staan wanneer de woning later aan iemand anders wordt verkocht.

Anja heeft inmiddels een aankoopmakelaar ingeschakeld en het is gelukt een mooie tussenwoning in Zwolle te kopen. Ze heeft er een nare smaak aan overgehouden maar is blij dat het eindelijk is gelukt.

Schakel net als Anja ook een aankoopmakelaar in!

Schakel aankoopmakelaar in >

> Download brochure huis kopen

TIP: Hoe kun je dit voorkomen?

Dit is niet helemaal te voorkomen maar je kunt het proces wel versnellen. Vraag direct na het sluiten van de mondelinge deal wanneer je de concept koopovereenkomst kan verwachten. Lever de persoonlijke gegevens zo snel mogelijk aan zodat de verkoopmakelaar ermee aan de slag kan. Voorkom vertraging en houd de druk erop. Des te korter de periode tussen het sluiten van de deal en tekenen, des te minder risico.

Plan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek met één van onze makelaars.

Plan direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek >

> Ik wil liever direct een makelaar spreken

 

 

Over de schrijver
Meindert Zomer is sinds 2010 register makelaar taxateur en eigenaar van Zomer Makelaars BV in Zwolle. Met veel kennis en ervaring heeft hij de afgelopen jaren enorm veel artikelen over de makelaardij geschreven om jou als consument verder te helpen. Overweeg je een woning te kopen of te verkopen? Stuur me dan even een bericht om een afspraak te plannen.
Reactie plaatsen