Bankgarantie op datum oplevering

Waarom de bankgarantie op datum oplevering?

In veel gevallen zal er in de koopovereenkomst een bankgarantie of waarborgsom worden opgenomen in een koopovereenkomst. Soms wordt die datum op dezelfde datum dan de oplevering gezet. Waarom wordt dat gedaan?
 

Zekerheid voor koper

De bankgarantie of waarborgsom is over het algemeen 10% van de koopsom en wordt opgenomen om de verkoper meer zekerheid te bieden. De koper krijgt enkele weken na het tekenen van de koopovereenkomst de tijd om de hypotheek te regelen. Je levert de benodigde gegevens aan, en de hypotheekadviseur kan z’n werk doen. Aan de tijd die de koper krijgt om de financiering te regelen wordt een datum gehangen. Het zogenaamde financieringsvoorbehoud. Vóór op uiterlijk op deze datum moet de financiering van de koper rond zijn.
 

Veel voorkomend

In de meeste gevallen wordt de datum voor de bankgarantie of waarborgsom op één week later gezet. Zo heeft de hypotheekadviseur nadat de financiering rond is nog voldoende tijd om de bangarantie te regelen. Indien er een waarborgsom wordt gestort kan de koper dit bedrag rechtstreeks overmaken op de derdenrekening van de notaris. Zorg er dus voor dat het helder is welke acties je hierop moet ondernemen. Een bankgarantie kost geld dus dat kan een afweging zijn om te kiezen voor een waarborgsom.

In sommige gevallen wordt de bankgarantie op de datum van transport (levering) gezet. Dit gebeurt vooral uit kostenbesparing of wanneer de datum oplevering kort na het verstrijken van het financieringsvoorbehoud plaats vindt. Aankoopmakelaars en hypotheekadviseurs vragen soms deze clausule te laten vallen. Daar ben ik niet zo’n voorstander van. Een alternatief hiervoor is de datum juridische levering en de bankgarantie gelijk te houden.
 

De praktijk

In de praktijk betekent dit dat de bankgarantie niet geregeld hoeft te worden omdat de juridische levering op dezelfde datum staat. Dit geeft daarom minder zekerheid aan de verkoper maar die zekerheid is ook niet meer nodig wanneer de oplevering heeft plaats gevonden. Wanneer een koper niet op zou komen dagen is hij/zij hiermee tweemaal in gebreke. Je moet je afvragen wat je hier als verkoper aan hebt maar het feit blijft dat dit zo is. Wanneer er geen geld te halen is er dus ook geen waarborgsom of bankgarantie.
 

Een ander trucje

Wanneer een bankgarantie niet op tijd wordt gesteld is de notaris verplicht partijen daarvan in kennis te stellen. Dit volgt meestal een paar dagen nadat de overeengekomen datum is verstreken. Wanneer de datum transport een week later zou zijn kan de hypotheekadviseur in opdracht van koper de procedure een beetje vertragen en alsnog niet voldoen aan hetgeen is afgesproken. Immers, de juridische levering zal binnen een aantal dagen plaats vinden.
 

Conclusie:

Om kosten te besparen of wanneer de data erg dicht bij elkaar liggen kan het een overweging zijn om de bankgarantie op de datum van oplevering te zetten. Bij een waarborgsom kan de koper dit bedrag zelf bij de notaris storten. Houd je aan de afspraken die je maakt en overleg met je adviseur of makelaar wat in jouw geval slim is om te doen. Bespreek dit voordat je de koopovereenkomst tekent zodat voor iedereen duidelijk is wat is afgesproken en houd je daaraan. Denk van tevoren na over de gevolgen wanneer dit mis zou gaan.

Vragen?

Mocht je ondanks deze uitleg nog een vraag hebben? Stuur ons dan even een bericht en wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Onze diensten en nog veel meer...

Huis verkopen met Zomer Makelaars

Huis verkopen

Verkoop je huis beter met onze verkoopspecialisten. Open en eerlijke communicatie met transparante terugkoppeling.

Geen kijkers, maar kopers en meerdere biedingen voor het beste resultaat met een veilige verkoop zonder gedoe. Daar staan we voor!

Succesvol als aankoopmakelaar

Huis kopen

Succesvol een huis kopen, ook in deze tijd lukt het om voor veel klanten een ander (t)huis te vinden.

Toegang tot een database met verkopers waarvan de woning (nog) niet op Funda zichtbaar is. Schrijf je nu in als zoeker of meld je aan via Cirkl.

Betrouwbaar taxatierapport

Huis taxeren

Een eerlijk en betrouwbaar taxatierapport door register makelaar/taxateur Meindert onafhankelijk en volgens de laatste normen op waarde geschat.

Alles vastgelegd in een NWWI gevalideerd taxatierapport met bouwkundige opnamestaat.

Betrouwbare makelaar Zwolle