Verkoop je huis zonder makelaar?
20 januari 2022 
4 min. leestijd

Verkoop je huis zonder makelaar?

Zelf je huis verkopen

Waarom zou je dat doen, een paar duizend euro besparen en daardoor 10-, 20-, of 30 duizend euro mislopen. Verkeerde zuinigheid noem ik dat.

In verhouding verkopen nog veruit de meeste mensen hun huis via een makelaar en dat is maar goed ook. Er komt veel meer bij kijken dan even een huis online zetten. Natuurlijk kun je zelf je huis verkopen maar voor een goede verkoop met de maximale opbrengst en goede voorwaarden is toch een ander verhaal.

Het begint al met de vraagprijs, hoe kom je aan alle data en hoe weet je of die kloppen. Makelaars gebruiken meerdere systemen om deze data te achterhalen. Daarnaast hebben ze ervaring met huizen verkopen in jouw wijk, buurt of straat. Vaak zijn makelaars ook taxateur wat zorgt voor extra ervaring en kennis. Met te weinig vragen haal je niet de maximale opbrengst maar met te veel vragen wordt het een moeizaam traject. In deze tijd is je huis zonder makelaar verkopen erg verleidelijk, en dat snap ik.

Heb je er tijd en zin in?

Een huis verkopen kost veel tijd, tenminste als je het goed doet. Bij een goede prijsstelling komen er veel aanvragen voor bezichtigingen. Die mensen willen allemaal komen kijken, hoe ga je hiermee om en wanneer ga je dat allemaal plannen als je 30-50 aanvragen krijgt. Dat is iets wat je aan een makelaar over moet laten. Mooier kan ik het niet maken. Mensen zijn ook een stuk brutaler en assertiever. Je moet dus wel weten waar je mee bezig bent want voor je het weet heb je gezeur.

 Meldingsplicht

Ook het melden van gebreken en andere zaken is een belangrijk punt waar nog weleens makkelijk over wordt gedacht. Wat moet je melden en welke gevolgen heeft dit wanneer je dit onjuist of zelfs helemaal niet doet. Als verkoper heb je een meldingsplicht. Juridisch gaat deze meldingsplicht boven de onderzoeksplicht van de koper. Wees je daarvan bewust.

TIP: Vanaf 1-1-2022 staan er hoge boetes op het niet naleven van de regels met betrekking tot het aanbieden van een woning zonder geldig energielabel. Vraag daarom direct een energielabel aan voordat je met de verkoop start.

> Vraag direct een energielabel aan

Presentatie

Ik heb het zo vaak gezegd, een huis kopen is gevoel en dat begint al online. Mooie foto’s, eventueel een video en duidelijke plattegronden dragen bij aan het versterken van het goede gevoel van een potentiële koper. Ook het uitkiezen en de volgorde van de juiste foto’s maakt daar onderdeel vanuit. Doe het goed, of doe het niet is mijn motto. 

Opmeten van de woning

Tegenwoordig zijn er strikte regels over het opmeten van de woning. Doe je dit niet, kun je later (zelf jaren later) aansprakelijk worden gesteld waarbij de koper schade kan eisen. De woning dient volgens de meetinstructie NEN 2480 te worden opgemeten. Dat is werk voor een expert en raad ik af om zelf te doen tenzij je zelf die expert bent.

Koopovereenkomst

De koopovereenkomst is het belangrijkste juridische document bij een huis verkopen. Wat staat er allemaal in en waar moet je op letten. Belangrijker nog, wat zet je erin en waarom wil je dat. Heb je hier voldoende kennis over? Er zit een toelichting bij de koopovereenkomst die alle artikelen van de koopovereenkomst uitlegt. Toch krijgen wij alsnog veel vragen over de koopovereenkomst en/of bijbehorende documenten. Hoe zorg je ervoor dat je later niet aansprakelijk wordt gesteld en hoe zit het met wettelijke termijnen en regelgeving. Mag je zomaar alles opnemen in een koopovereenkomst? Wees je ervan bewust dat de koopovereenkomst ook geldig blijft na de overdracht bij de notaris. De koopovereenkomst wordt aangehecht aan de akte van levering en wordt dus bewaard. Wanneer je ervoor kiest de woning zelf te verkopen. Laat dan in ieder geval de koopovereenkomst door een expert opmaken. Zelf even iets online invullen is erg riskant en kan tot grote gevolgen leiden.

Financiering koper

In veel gevallen heeft de koper een financiering (hypotheek) voor de woning nodig. Welke termijnen houd je hiervoor aan, en hoe weet je of je de woning verkoopt aan iemand die het kan betalen. Alleen vertrouwen op de blauwe ogen van iemand is niet voldoende. Ook hierin speelt de makelaar een grote rol. Hij/zij kan bij twijfel zelfs even contact hebben met de hypotheekadviseur. De meeste makelaars kennen ook alle hypotheekadviseurs in de buurt en mogen een eerlijk antwoord verwachten.

Veilig verkopen

Voordat je het weet word je aansprakelijk gesteld voor iets waar je geen weet van had. De maatschappij is veranderd waarbij mensen eerder hun mond opentrekken. Makelaars hebben hier dagelijks mee te maken en weten precies hoe ze hiermee om moeten gaan. Daarnaast zijn makelaars verzekerd wanneer er toch iets mis mocht gaan.

Makkelijk verdiend door de makelaar

Dat is een veel gehoorde uitspraak maar makelaars hebben in deze tijd juist meer werk met het verkopen van een huis. Alle aanvragen voor een bezichtiging moeten worden behandeld en gepland. Ook wanneer de bezichtigingen vol zitten bellen of mailen er nog steeds geïnteresseerden. Die willen allemaal antwoord en moet je netjes te woord staan. Ook het stroomlijnen van het biedproces en de verkoopprocedure kost tijd. Zo makkelijk is het dus niet verdiend in deze tijd.

Heb ik je bang gemaakt? Mooi! Dat is ook de bedoeling. Een huis verkopen is een serieuze zaak. Ik snap dat je geld wilt besparen op makelaarskosten maar daarvoor loop je veel meer risico en kost het veel tijd. Verkoop je aan de eerste en de beste bieder? Dan weet je zeker dat je niet het maximale eruit hebt gehaald. Ga met één van onze makelaars in gesprek en laat een gratis waardebepaling uitvoeren. Bepaal daarna hoe je wilt verkopen.

Plan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek met één van onze makelaars.

Plan direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek >

> Ik wil liever direct een makelaar spreken

Over de schrijver
Meindert Zomer is sinds 2010 register makelaar taxateur en eigenaar van Zomer Makelaars BV in Zwolle. Met veel kennis en ervaring heeft hij de afgelopen jaren enorm veel artikelen over de makelaardij geschreven om jou als consument verder te helpen. Overweeg je een woning te kopen of te verkopen? Stuur me dan even een bericht om een afspraak te plannen.
Reactie plaatsen