Transparant bieden biedt geen enkele zekerheid op een huis
12 januari 2022 
3 min. leestijd

Transparant bieden biedt geen enkele zekerheid op een huis

Transparant bieden

Het biedlogboek

Over het bieden op – en gunnen van een woning is veel te doen geweest de laatste tijd. Het moet allemaal transparanter en bieders moeten inzage krijgen in het biedproces. De voorzet is gegeven door Kasja Ollongren (wie kent haar niet) en wordt opgevolgd door minister Hugo de Jonge. Een eerlijker en transparanter biedproces, daar gaat het om.

Wanneer er voldoende aanbod koopwoningen zou zijn, was dit niet aan de orde geweest, en was er met geen woord over gesproken. Het falende overheidsbeleid zorgt ervoor dat toch iemand de schuld moet krijgen. Aldus, zo ervaar ik dit als makelaar in Zwolle. Van makelaars mag je aannemen dat ze een eerlijk proces hanteren en de meesten doen dat ook. Dat een paar rotte appels de integriteit van de hele makelaarsgroep om zeep helpen, kunnen de eerlijke makelaars (en dat zijn de meesten) hier niets aan doen. Dat nu het hele biedproces op straat komt te liggen is daar een gevolg van.

De schriftelijkheidseis gooit roet in het eten

Ooit heeft de wetgever bedacht dat de koper wettelijk beschermd moest worden. Dat is de wettelijke bedenktijd waarbij na het tekenen van de koopovereenkomst de koper nog 3 dagen bedenktijd heeft. De verkoper zit er dan wel aan vast tenzij anders in de koopovereenkomst is overeengekomen. Geen wettelijke bescherming voor de verkoper maar wel voor de koper. Dit zorgt ervoor dat de koper tussen het sluiten van de mondelinge deal en het verstrijken van de bedenktijd er zonder opgave van redenen, en zonder kosten vanaf kan. De verkoper kan er eveneens vanaf maar dan tussen het sluiten van de mondelinge deal en het tekenen van de koopovereenkomst. In die tussentijd kan er dus nog veel gebeuren. Een transparant biedsysteem verandert hier niets aan en de verkoper mag alsnog aan een ander verkopen voordat de koopovereenkomst is getekend.

De verkoper beslist

De makelaar begeleidt het verkoopproces maar is afhankelijk van de verkoper. De verkoper beslist, ook nadat de biedingen binnen zijn gekomen en er een willekeurige aanbelt om nog een hoger bod te doen. Soms gaat het om enorme bedragen waarbij de verkoper in de verleiding komt toch een hoger bod (na sluitingstermijn) te accepteren. Ook al gaat dit in tegen alle normen en waarden waarmee we ooit zijn opgegroeid. Kun je het een verkoper kwalijk nemen een bod van 25000 euro meer te accepteren zodat ze een “gratis” nieuwe keuken in hun volgende huis kunnen plaatsen? Dat antwoord laat ik aan jou over en is voor velen verschillend. De makelaar is een bemiddelaar en neemt hierover geen beslissing maar hij/zij wordt dan wel afgeschilderd als onbetrouwbaar.

Wanneer het biedproces inzichtelijker wordt gemaakt horen daar ook de volgende waarschuwingen bij:

  • De verkoper kan achteraf anders beslissen
  • Een mondelinge deal geeft geen rechten of plichten
  • Voordat de koopovereenkomst wordt getekend mag de verkoper aan een ander verkopen
  • Een transparant biedsysteem geeft geen zekerheid voor de koper

En zo kan ik er nog wel een paar opnoemen. De koper en verkoper kan nu eenmaal niet goed beschermd worden door een transparant biedproces zolang hier geen rechten en plichten aan vast zitten. Dat is gewoon een feit. Ik ben benieuwd waar Hugo de Jonge mee komt als nieuwe minister wonen. Laat je dus goed informeren over de gang van zaken en schakel een aankoopmakelaar in voor waarschijnlijk de duurste aankoop in je leven.

Bekijk ook artikel: 

Waarom de koopovereenkomst zo snel mogelijk tekenen?

Ben jij op zoek naar een woning in Zwolle en wil je hulp van één van onze aankoopmakelaars? Of wil je meer informatie over dit artikel? Neem dan contact met ons op en we staan je graag te woord.

Plan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek met één van onze makelaars.

Plan direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek >

> Ik wil liever direct een makelaar spreken

Over de schrijver
Meindert Zomer is sinds 2010 register makelaar taxateur en eigenaar van Zomer Makelaars BV in Zwolle. Met veel kennis en ervaring heeft hij de afgelopen jaren enorm veel artikelen over de makelaardij geschreven om jou als consument verder te helpen. Overweeg je een woning te kopen of te verkopen? Stuur me dan even een bericht om een afspraak te plannen.
Reactie plaatsen