Mijn favorieten

Hoe moet ik de woning opleveren? (TIPS)


De oplevering van het huis - tips (Inleiding)
 

Voor de juridische overdracht bij de notaris vindt de een inspectie plaats. Tijdens deze inspectie wordt de woning op diverse punten gecontroleerd. De woning moet er in principe hetzelfde uitzien (en werkend zijn) zoals tijdens de laatste bezichtiging ten tijde van het sluiten van de deal. Tijdens de eindinspectie worden ook de meterstanden genoteerd.
 


Hoe moet ik mijn huis opleveren? 

Het is voor verkopers niet altijd duidelijk hoe een woning moet worden opgeleverd en welke consequenties dit heeft voor de overdracht. Op deze pagina staat informatie over hoe je een woning netjes en conform afspraak op moet leveren. Lees deze pagina goed door en bekijk ook de video's op deze pagina voor meer informatie.
 


Schoon en leeg opleveren

In de meeste gevallen wordt een woning schoon en leeg opgeleverd met uitzondering van de op de roerende zakenlijst vermelden zaken die staan onder achterblijven. Ook de spullen die door de kopers zijn overgenomen mogen achterblijven. Check ook alle kastjes of alles eruit is. Doe als verkoper zelf even een soort eindronde door de woning zodat je niets bent vergeten! De woning moet schoon worden opgeleverd. Dus even de stofzuiger en dweil erdoor, ook de keukenapparatuur niet vergeten. Vooral de oven- of combimagnetron wordt nogal eens vergeten. Het is voor kopers erg vervelend als de woning vuil wordt achtergelaten. Ook de schuur en garage moeten worden aangeveegd en netjes worden opgeleverd.
 


Wat wordt nog wel eens vergeten?

De koelkast, vaatwasser en de combimagnetron of oven. Ook de apparatuur moet schoon worden achtergelaten. Als verkoper wil je dat natuurlijk ook maar het ontbreekt nogal eens aan de tijd. Ook investeer je als verkoper al snel meer tijd in de nieuwe woning en is de oude woning die laatste paar dagen een blok aan je been. Toch wil je ook als verkoper je woning netjes achterlaten.
 • Koelkast: Maak de koelkast leeg en schoon. Je kunt ervoor kiezen om de koelkast aan te laten staan maar je mag hem ook uitzetten. Laat dan wel de deur op een kier als je ervoor kiest de koelkast uit te zetten. Let op: De koelkast moet tijdens de eindinspectie op werking worden gecontroleerd dus haal de stekker er niet uit maar zet hem uit met de (draai)knop.
 • Vaatwasser: Dit is een ondergeschoven kindje en wordt vaak vergeten. Immers, de vaatwasser maakt zichzelf schoon. Toch ruik ik regelmatig vieze luchtjes tijdens de oplevering van een huis. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat er nog spullen in stonden. Check voor de overdracht de vaatwasser en maak het schoon. Een vaatwas-verfrisser doet wonderen.
 • Combimagnetron/oven: Deze is over het algemeen het meest smerig. Ook tijdens bezichtigingen wordt in dit apparaat gekeken en de mate van schoon laat nogal eens te wensen over. Zo ook met de oplevering. Maak dit schoon. Kruimels die tussen de randen liggen waar je lastig bij komt kun je ook met de stofzuiger weghalen. 
  

Betaling overgenomen spullen

Kopers nemen tijdens of na het sluiten van de deal wel eens spullen over van de verkoper. Daarvoor kan een bedrag worden afgesproken. Zorg ervoor dat dit bedrag wordt betaal vóór of tijdens de eindinspectie. Het handigste is om dit geld rechtstreeks aan de verkoper over te maken. Zo ontstaat nooit geen discussie en is alles netjes van tevoren geregeld.
 


Op tijd mee beginnen

Soms komt het voor dat verkopers nog aan het verhuizen zijn terwijl ik arriveer voor de eindinspectie. Begin op tijd met verhuizen en maak een planning zodat je de laatste dag(en) kunt gebruiken om de puntjes op de i te zetten.
 


Wat is afgesproken

Controleer de roerende zakenlijst en hetgeen is afgesproken tussen verkoper en koper. Daarmee voorkom je misverstanden tijdens de oplevering. Twijfel je over iets neem dan op tijd contact op om te overleggen.
 


Extra spullen achter laten

Wil je extra spullen achterlaten? Overleg dat dan even met de koper. Verkopers laten wel eens uit goedheid spullen achter terwijl de koper daar niet op zit te wachten. Dakpannen, extra laminaat, plinten en bijvoorbeeld een paar tegels van de badkamer kunnen gewoon achterblijven. Die horen bij de woning. Ook worden er vaak verfpotten of vloeistoffen voor het behandelen van een vloer achtergelaten.
 


Garantiebewijzen, tekeningen en gebruiksaanwijzigingen

Verzamel garantiebewijzen, gebruiksaanwijzigingen en e.v.t. tekeningen en/of oude brochures van de woning en laat die achter. Garanties gaan vaak automatisch over van verkoper op koper. Vergeet niet de Rova-Pas achter te laten, die hoort bij het huis en kunnen de kopers dan direct gebruiken.


Laat elektriciteit, water en gas aangesloten / laat apparatuur zoals CV aan staan

Tegenwoordig wordt energie en water niet meer afgesloten tenzij je gedwongen moest verkopen en de maatschappijen dit zelf doen. Geef van tevoren de energieleveranciers even een bericht dat je gaat verhuizen. Tegenwoordig kan bijna alles online worden geregeld. Zorg ervoor dat je niet wordt afgesloten. Afsluiting betekent extra kosten die in de meeste gevallen voor de verkoper komen. Laat ook de apparatuur aan. Tijdens de eindinspectie wordt alle apparatuur gecontroleerd, wanneer de CV-ketel moet worden opgestart kan dat vertragend werken. Meestal rekenen we een half uur voor de eindinspectie en vindt de eindinspectie 3 kwartier voor het afgesproken tijdstip bij de notaris plaats. Het risico is ook dat de CV-ketel niet opstart. Dat kun je voorkomen door de apparatuur aan te laten. Draai de gaskraan niet dicht en laat de stroom erop staan tenzij het om veiligheidsredenen is gewenst dit wel te doen. Indien dit van toepassing is zorg ervoor dat je tijdens de eindinspectie een half uur eerder bent om de apparatuur weer werkend te maken. De koper heeft het recht de apparatuur op werking te controleren.
 


Controleer of de kranen vastzitten

Tijdens de eindinspectie worden ook de kranen gecontroleerd. Zorg ervoor dat ze vastzitten. Vooral een loszittende kraan in de keuken komt regelmatig voor. Voorkom discussie of ergernis en zet de kraan even vast. Het is vaak een kleine moeite die zorgt voor een groot plezier.
 


Controleer kranen op lekken

Vooral de kraan in de toiletruimte wil nog wel eens lekken of erg vast zitten wanneer ze weinig zijn gebruikt. Controleer of de kranen lekken en herstel dat zodat er tijdens de eindinspectie geen discussie ontstaat.


Kraan van de wasmachine

Wanneer je de slang van de wasmachine ontkoppelt komt daar meestal water uit. Doordat de kraan zelf weinig is gebruikt en misschien al wel jaren los stond kan het voorkomen dat deze lekt. Hang er een emmertje onder zodat er tijdens de eindinspectie geen water op de vloer ligt. Als er af en toe een druppeltje afvalt zal de koper in de meeste gevallen wel mee akkoord gaan omdat er weer een nieuwe wasmachine wordt aangesloten. De kraan een paar keer dicht en losdraaien wil ook nog wel eens helpen.


Opnemen meterstanden / doorgeven meterstanden

Tijdens de eindinspectie noteren we ook de meterstanden. De verkopend makelaar neemt een eindinspectieformulier mee en noteert de meterstanden. Koper en verkopers tekenen daarna voor akkoord. Tip: Maak een foto van het eindinspectieformulier. De meterstanden moeten over het algemeen binnen 5 (werk)dagen na oplevering aan de energieleveranciers worden doorgegeven. Vergeet dat niet. Ook is het slim om van tevoren alvast de energieleverancier op de hoogte te stellen van de verhuizing. In de meeste gevallen kan dat online. 
 


Gaten in de muren

Over het algemeen vindt de koper het prettig dat de gaten in de muren zijn dichtgemaakt. Regelmatig komen we tegen dat de gaten niet dicht zijn gemaakt. Vooral TV beugels en het gedeelte waar alle kabels doorliepen is vaak een ergernis bij de koper. Lever de woning netjes op! Probeer de pluggen eruit te halen en maak de gaatjes netjes dicht met vuller. Dat is in tubevorm verkrijgbaar.
 


Verwijderen van de lampen (conform afspraak)

In de meeste gevallen gaan de opbouwlampen mee naar de volgende woning. Controleer eerst de roerende zakenlijst voordat je de lampen verwijderd. Indien je de lampen verwijderd denk dan aan de afscherming van de draden. Wanneer de koper begint met sauzen en de draden zijn niet afgeschermd kunnen er ongelukken ontstaan.
 


Vuilnis afvalbakken/containers

Zorg ervoor dat tijdens de overdracht de containers leeg zijn. Dit is een ergernis punt voor de koper en wordt regelmatig door verkopers niet goed nageleefd. Lukt het niet om ze allemaal geleegd te krijgen? Geef dan aan wanneer de containers worden geleegd. Als hier 1 a 2 dagen verschil in zit met de oplevering loopt dat vaak wel los. Wanneer de containers pas een week later worden geleegd kan ik me voorstellen dat de koper hiermee niet akkoord gaat.
 


Controleer:

 • Of ramen en deuren open gaan en goed sluiten
 • Alle apparatuur op werking
 • Of de wc’s goed doorspoelen
 • Of alle kranen werken (en niet lekken)
 • Het elektrische zonnescherm
 • Elektrische screens en rolluiken
 • Verzamel alle sleutels
 • Maak de toegang tot energiemeters en water beschikbaar
 • Controleer hetgeen je hebt afgesproken
 • Stellingen in garage of schuur achter moet/mogen blijven
 • Of alles leeg en schoon is
 • Of afvalbakken/containers geleegd zijn

 

Sleutels overdragen aan koper

Tijdens de eindinspectie komt het regelmatig voor dat de kopers en verkopers zo'n goed contact met elkaar hebben dat verkopers de sleutels alvast overdragen aan de kopers. DAT IS NIET DE BEDOELING! I.v.m. aansprakelijkheid en het voorkomen van misverstanden vindt de sleuteloverdracht bij de notaris plaats tenzij anders is afgesproken. De sleutel die in het bezit van Zomer Makelaars is zullen wij meenemen en eveneens bij de notaris overhandigen.


Tot slot

Ontstaat er een probleem? Los dat dan van tevoren op, lukt dat niet? Overleg dan met de makelaar hoe dit alsnog op te lossen is. Komen we er niet uit? Bekijk ook de video hoe we dit alsnog via de notaris op kunnen lossen.Bekijk de video voor meer informatie:
Vragen over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Contact


Reacties:

Door Johan Absma

Wat ik mis is hoe de tuin opgeleverd dient te worden. Wij hebben een woning gekocht (volgende maand levering bij notaris). Gisteren keek ik even en zag dat het onderhoud aan de tuin niet meer uitgevoerd is. Gras hoog, onkruid hoog. Los dat ik het persoonlijk nooit zo zou achterlaten vroeg ik mij af of ik hier nog iets aan kan doen. In de akte staat (omdat iets uit de tuin verwijderd moest worden van ons) dat de tuin ‘blijft zoals hij is’. De verkopende makelaar had dit opgenomen omdat wat uit de tuin verwijderd is een gat (dus geen zand storten) achterlaat. Iemand ervaring hiermee of weet iemand waar ik advies kan inwinnen (wij hadden geen aankopendmakelaar).


Antwoord door Meindert Zomer

Dag Johan, de woning dient opgeleverd te worden zoals tijdens de laatste bezichtiging tenzij in overleg anders is beslist. Daar hoort ook de tuin bij. De eindinspectie is ervoor bedoeld dit te controleren. In de roerende zakenlijst (kan ook als aanvulling in de koopovereenkomst) wordt opgenomen wat achterblijft of meegaat. Achteraf kun je daar niet zoveel mee. Tijdens de eindinspectie moet dit worden aangegeven en overlegd hoe dit op te lossen. Komen partijen er niet uit kan dit worden overlegd bij de notaris. Goed punt Johan want de tuin is een beetje ondergeschoven en wordt vaak maar voor lief genomen omdat de kopers nu eenmaal graag de sleutel willen ontvangen.

 

Door Maria

Goedendag,

Ik vraag mij het volgende af; we staan nu kasten van de muren te halen. Uiteraard komt hier een behoorlijk kleurverschil vandaan ten opzichte van de muur ernaast. Is het de gewoonte dat wij deze muren nog een keer gaan sausen voor oplevering of mag men dit verwachten bij de verkoop van een huis?

Alvast bedankt!


Antwoord door Meindert Zomer

Dag Maria,
Het sauzen van de muren kun je aan de kopers overlaten. Kleurverschil zal er meestel zijn, ook als je de schilderijen van de muren afhaalt. Succes!
 

Door Maria
Hallo..
Wij hebben ons huis verkocht aan een hele nare man helaas..
Veel gedoe.. wij hebben aangegeven dat er in onze garage kasten staan die blijven en op de vloer licht een stuk zeil..
Nu 7 dagen voor de overdracht wil hij dat eruit hebben.. en de schade die dat met zich mee brengt moeten herstellen…

Maar hij heeft toch zo getekend?
Of moeten wij dit nu nog verwijderen?

Antwoord door Meindert Zomer
Dag Maria, in de roerende zakenlijst staat omschreven wat meegaat, achterblijft of ter overname wordt aangeboden. Als het goed is heeft de verkopend makelaar de koper hiervoor laten tekenen. Check die lijst even zodat je weet waar je aan toe bent.


Door Danielle
Hallo, ik heb een vraag. Wij kopen een woning met zwembad en sauna. Hoe kunnen wij bij oplevering nagaan of de dingen zaken nog werken? Moet de sauna aanstaan, moet het zwembad schoon zijn en moeten de pomp werken? Wat als de pomp werkt, maar een maand later niet meer? Het zwembad wordt namelijk op dit moment niet gebruikt maar staat wel vol met (vies) water. Daarnaast is er een jacuzzi aanwezig in de woning welke niet gebruikt wordt. Moet deze vol zijn bij oplevering en moet deze werken? Wat als zaken kapot gaan op korte termijn na levering.
Ik ben erg benieuwd, kan u mij helpen met deze vragen?

Antwoord door Meindert Zomer
Ik adviseer om alles te controleren op werking. Ook de pomp van het zwembad. Neem wat meer tijd voor de eindinspectie en ga er niet klakkeloos vanuit dat alles werkt. Mocht de pomp na de overdracht stuk gaan zijn de kosten in principe voor de koper tenzij er iets anders is overlegd. Het zwembad moet opgeleverd worden zoals ten tijde van de bezichtiging en het sluiten van de deal. De verkoper zal dit goed moeten onderhouden tot de overdracht.Wat betreft de jacuzzi gaat het erom wat er is afgesproken en wat hierover in de vragenlijst en/of koopovereenkomst staat. Controleer deze documenten voor de overdracht en neem ze desnoods mee. Succes!

Door Roso
Ik heb een vraagje. Mijn woning is net opgeleverd en werkelijk in alle muren zitten gaten met de pluggen er nog in. De vorige eigenaar had behoorlijk wat spullen aan de muur hangen. De tijd en werk wat er in gaat zitten om dit te herstellen is behoorlijk. Kan je bij de verkopende partij dit nog verhalen in overleg of zijn hier regels voor ?

Antwoord door Meindert Zomer
Dag Roso, naderhand kun je daar niet zoveel meer mee. Het was beter geweest dit van tevoren, bijvoorbeeld bij de bezichtiging(en) te bespreken. Hierover had je dan afspraken kunnen maken om vast te leggen in de overeenkomst. Ook was het beter geweest dit niet tijdens de eindinspectie te accepteren en de verkopers de gelegenheid te geven dit eventueel te herstellen, of een tegemoetkoming verlangen. Dit is een grijs gebied waarvan ik altijd zeg dat je deze discussies moet voorkomen. Leg van tevoren de afspraken goed vast, dat voorkomt veel ergernissen. Succes! 

Door Daphne

Hallo,

Wij hebben achter de kasten in de woonkamer geen plinten (omdat deze aan de muur zijn vastgemaakt) en hetzelfde geld voor de kledingkasten die we in één kamer hadden staan. Zijn wij verplicht om hier alsnog plinten te plaatsen? Wij hebben de woning als nieuwbouw gekocht en toen zaten er vanuit de bouw ook geen plinten op.

Alvast bedankt!

Antwoord door Meindert Zomer
Dag Daphne, de koper heeft een onderzoeksplicht en had dit gewoon kunnen zien wanneer de plinten aansluiten aan de kast. Dit kom ik regelmatig tegen en leidt bij ons nooit tot discussie. Jullie zijn niet verplicht alsnog plinten te plaatsen.


Door heer de Jong
Hallo,
Op de lijst van roerende zaken staan allerlei items beschreven als “blijft achter” Nu zijn er toch items meegenomen terwijl dit wel op de lijst stond van de roerende zaken. Mag dit?

Antwoord door Meindert Zomer
Beste heer de Jong. Nee dat mag niet tenzij dat in overleg is gegaan. Tijdens de eindinspectie of liever nog daarvoor, als het al bekend is moet je dit melden. Je kunt aangeven dat je hiermee niet akkoord gaat. Er moet wel een getekende versie van de roerende zakenlijst in je bezit zijn anders heb je geen bewijs over de afspraken. Ook aanvullende afspraken moet je kunnen bewijzen. Als de overdracht bij de notaris al heeft plaats gevonden wordt het lastig om nog iets te verhalen. Waarschijnlijk is er ook een opleveringsformulier getekend waarin je akkoord gaat/ging met de oplevering. Advies: Vraag de verkopend makelaar contact op te nemen met de verkopers om dit te bespreken. 

Heb je ook een vraag of opmerking? Reageer dan via het contactformulier en wij  zullen z.s.m.iets van ons  laten horen.


Contact

 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring