Page content

Tip 6 Makelaarskosten

Tip 6/12 Makelaarskosten

Op deze pagina vertel ik meer over de makelaarskosten en wat daar allemaal bij komt kijken, hieronder worden ze allemaal behandeld. Ook geef ik weer een aantal tip waar nodig, deze tips zullen je veel geld besparen.

Tip 6 Een makelaar behoort transparant te zijn over de kosten

Courtage – beloning voor verkoop:

Dit is de vergoeding die de makelaar ontvang voor geleverde diensten heten makelaarskosten, in dit geval het verkopen van een woning. Deze kosten variëren nogal per regio en plaats. Over het algemeen kunnen we stellen dat de courtage van makelaars die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie tussen de 1,25 en 2 procent van de verkoopsom ligt.

Er zijn ook makelaars die met een minimum of een vast bedrag werken.

Tip: Wanneer de makelaar zijn courtage of overige diensten of producten bekend maakt kijk er dan naar of dat inclusief of exclusief btw is. Sommige makelaars rekenen nog steeds met bedragen exclusief btw, dit is echter niet toegestaan wanneer je diensten of producten levert aan een consument.

Abonnementskosten:

Soms wordt er een maandelijkse vergoeding gevraagd als voorschot die bij verkoop wordt verrekend met de courtage. Wanneer een woning wat langer te koop staat duurt het immers langer voordat de makelaar zijn geld ontvangt, deze maandbedragen compenseren die langere verkooptijd. Je betaald dus als het ware een gedeelte van de courtage vooruit.

Tip: Ik adviseer om geen maandtermijn als voorschot op de courtage te betalen, een makelaar die vertrouwen in zichzelf en jou huis heeft zal je geen abonnement aansmeren.

Opstartkosten:

Dit zijn kosten die worden gerekend voor het opstarten van het verkooptraject en kunnen bestaan uit styling, fotograaf, plattegronden, brochures, video, 360 graden foto’s en je woning plaatsen op websites zoals Funda.

Bijkomende kosten:

Hier vallen vaak de marketingkosten onder zoals adverteren, internetbanners, miniwebsites, hoogtefoto’s of andere marketing gerelateerde producten, maar ook restyling of het opnieuw inrichten van een leegstaande woning.

Tip: Vraag bij de opstart- en bijkomende kosten wat de kosten per onderdeel inhouden of indien het een totaal bedrag is wat je ervoor krijgt. Er zijn namelijk makelaars die je opstartkosten berekenen waarvan ze zelf boodschappen doen en dat kan nooit de bedoeling van de verkoper zijn.

Zorg ervoor dat alle kosten die je betaald ook daadwerkelijk een doel hebben.

Open Huis:

Het woord zegt het al, dit zijn de kosten die de makelaar berekent voor het meedoen aan de landelijke open huizendag(en) die twee keer per jaar plaats vinden. Ook zijn er soms mogelijkheden voor een extra open huizendag of avond.

Tip: Betaal geen vergoeding voor het meedoen aan een open huizendag, het is te gek voor woorden dat je zelf de bezichtigingen op zo’n dag moet doen en de makelaar daarvoor moet betalen. Advertentiekosten, promotiemateriaal en e.v.t. extra marketing of opvallende labels bij funda worden gebruikelijk wel door de verkopers betaald.

Intrekkingskosten:

Wanneer je de opdracht intrekt moet je aan veel makelaars een vergoeding betalen, dat noemen ze de intrekkingskosten, dit kan wel oplopen tot € 1000,- / € 1500,-. Officieel mag een makelaar de werkelijke gemaakte kosten doorberekenen bij het intrekken van de opdracht. Er zijn ook makelaars die lage intrekkingskosten berekenen of op basis van No Cure, No Pay werken.

De bemiddelingsovereenkomst – opdracht tot dienstverlening

In deze overeenkomst worden alle afspraken vastgelegd en door verkopers en makelaar ondertekend, aan dit contract zit je dus vast. Kijk er dus goed na of alle diensten en producten zoals is afgesproken ook zijn vastgelegd in deze overeenkomst.

Tip: Kijk uit voor makelaars die je bij de eerste afspraak een contract onder de neus duwen om te tekenen. Vraag dan of hij/zij het contract achter wil laten zodat jullie nog even de kans hebben het rustig door te nemen. Twijfel je? Volg dan je gevoel.

Een aantal vragen die je aan de makelaar kunt stellen:

 • Welke courtage moet ik betalen bij verkoop?
 • Zijn de kosten inclusief of exclusief btw?
 • Wat kost het als ik de opdracht intrek?
 • Wat betaal ik aan opstartkosten? En wat krijg ik daarvoor?
 • Wat is de duur van de overeenkomst?
 • Welke advertentiekosten moet ik betalen?
 • Wat zijn de kosten voor meedoen aan open huis?
 • Welke marketingkosten moet ik betalen voor open huis?
 • Zou je alle bedragen voor me op willen schrijven?

Conclusie:

Zorg ervoor dat je een helder beeld krijgt van alle kosten die de makelaar rekent voor zijn diensten en marketing. Ik geef de klant altijd een brochure mee waarin ik alle aangeboden diensten omschrijf met de daarbij behorende kosten inclusief btw.

Tip: Vraag tijdens het eerste gesprek of de makelaar de kosten voor je op wil schrijven.

Een makelaar behoort open en transparant over de kosten te zijn.

Laat alle kosten duidelijk omschrijven in de bemiddelingsovereenkomst en zorg ervoor dat je daar een kopie van krijgt zodat je bewijs hebt van hetgeen is afgesproken. Kies niet per definitie voor de makelaar die op het eerste gezicht het goedkoopste lijkt, een makelaar die gebruik maakt van een professionele fotograaf zal vaak iets hogere opstartkosten rekenen dan een makelaar die zelf een paar foto’s komt schieten. Maar het resultaat van professionele foto’s is ook duidelijk zichtbaar.

Jij verdient een makelaar die eerlijk en transparant is!

Wat heeft jou voorkeur?

 • Wel/ niet direct weten waar je aan toe bent?
 • Vast bedrag of een percentage als courtage?

Tip: Noteer je voorkeur!

Ik hoop dat je nog steeds enthousiast bent om de makelaar te vinden die het beste bij jou past.

Tip 7 gaat over Social Media, iets dat de meeste mensen wel aanspreekt!

Contact >>

Ga naar tip 7 >>

Terug naar tip 5 >>

Alle tips makelaars vergelijken >>

  Comment Section

  0 reacties op “Tip 6 Makelaarskosten

  Plaats een reactie


  *