Page content

Tip 5 Wat is mijn huis waard?

Tip 5/12 Wat is mijn woning waard?

Nieuwsgierig naar wat jouw woning waard is?

Tip 5 Kijk naar recente transacties

Hoogte Hypotheek

Veel woningen staan zoals ze dat noemen “onder water”, niemand blijft graag met een restschuld zitten waardoor de woning soms te hoog in de markt wordt gezet dan de “echte” marktwaarde. Dus in dat geval bepaalt de hoogte van de hypotheek de vraagprijs!

Makelaars en de concurrentie

Het zijn harde tijden voor makelaars en de concurrentie is groot, een makelaar is dan ook al snel geneigd om een iets hogere vraagprijs te adviseren zodat hij meer kans maakt om de opdracht binnen te halen. Hoe betrouwbaar is dat waardeoordeel?

Tip: Wil je écht verkopen? Kijk dan naar verkochte woningen! (marktwaarde)

Marktwaarde samengevat

Het geschatte bedrag waartegen vastgoed tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper (met kennis van zaken) na behoorlijke marketing zonder dwang en onder normale omstandigheden een overeenkomst van koop en verkoop sluiten.

“Voor een taxateur is marktwaarde een onderbouwde schatting en geen wetenschap”.

Wanneer je overweegt je woning te verkopen ga je natuurlijk op internet zoeken naar vergelijkbare woningen in de buurt.   Vraagprijzen of transactieprijzen?

Juist! – Daar gaat het vaak mis!

Kijk naar wat vergelijkbare woningen hebben opgebracht, dit kun je doen via het kadaster en de makelaar. Maak een lijst met woningen die recent in jou buurt zijn verkocht en hou rekening met een afwijking van de woonoppervlakte. Makelaars meten nogal eens wat (te) ruim met de vierkante meters. Woonoppervlakte bestaat officieel niet meer en is Gebruiksoppervlakte Wonen geworden.

Wanneer je op Funda naar woningen zoekt kom twee headers tegen, namelijk Te Koop en Verkocht. Te Koop zijn de vraagprijzen en Verkocht zijn de laatste vraagprijzen. Op Funda is dus geen transactieprijs te vinden. (wel in het kadaster) Wanneer je toch met woningen op Funda gaat vergelijken kijk dan naar de laatste vraagprijzen onder het kopje “Verkocht”

Weet wat er voor een woning is betaald!

Tip: Wil je weten wat vergelijkbare woningen bij jou in straat of buurt hebben opgebracht ? Ga dan naar http://www.kadaster.nl/web/artikel/productartikel/Koopsominformatie.htm

(particulier- woningwaarde – koopsominformatie – bestel)

3-6 maanden nadat de woning is geleverd zijn deze gegevens pas zichtbaar bij het kadaster, de woning van de buren die zojuist is verkocht zal nog niet zichtbaar zijn. Er zijn nog meer sites zoals miljoen-huizen waar gegevens te vinden zijn.

Tip: Vraag de makelaar naar recent verkochte woningen

Als je met echte up to date gegevens wilt vergelijken heb je helaas een makelaar nodig, wij hebben namelijk diverse systemen waaruit wij recente verkoopinformatie halen. Dit zijn systemen waar de consument geen toegang tot heeft.

Tot slot:

Laat je niet leiden door (te hoge) vraag- of adviesprijzen, of makelaars die te hoge vraagprijzen adviseren – vergelijk ook zelf met recente transactiecijfers, die geven namelijk jou verkoopkansen weer. Vraag de makelaar naar deze cijfers zodat je zelf een goed beeld hebt van de verwachte opbrengst. Is de verwachte opbrengst lager dan je hypotheek? Heb je geen andere oplossing of mogelijkheid om e.v.t. restschuld mee te financieren? Wacht dan met verkopen en begin dan niet aan een traject waarin alleen teleurstellingen de boventoon voeren.

Wanneer je van plan bent een andere woning te kopen geldt: het nadeel bij verkoop is je voordeel bij aankoop

Een aantal vragen voor jou die je eerlijk voor jezelf moet beantwoorden:

 • Wat is de reden van verkoop?
 • Binnen welke termijn wil ik verkopen?
 • Wanneer heb ik de woning gekocht?
 • Wat heb ik de afgelopen jaren geïnvesteerd/verbouwd?
 • Welke prijs verwacht ik voor je woning te krijgen?
 • Wat is mijn hypotheek?
 • Wat heb ik afgelost/gespaard?
 • Blijft er (waarschijnlijk) restschuld over?
 • Heb ik daar een oplossing voor?
 • Tip: Noteer deze vragen en antwoorden voor jezelf

Jij verdient een eerlijk advies!

Wat heeft jouw voorkeur?

 • Binnen een acceptabele termijn verkopen of blijven aanmodderen?
 • Een “gekleurd” vraagprijsadvies of een eerlijk advies over jou verkoopkansen?

Tip: Noteer ook nu weer jou voorkeur!

Wat kost een makelaar? Waar moet ik op letten bij tekenen van de opdracht tot verkoop?

In tip 5 vertel ik welke verschillende kosten en bijkomende kosten makelaars (kunnen) berekenen en waar je op moet letten wanneer je een overeenkomst tot dienstverlening tekent. Natuurlijk ontvang je ook weer de nodige tips en adviezen.

Ga naar tip 6 >>

Terug naar tip 4 >>

Alle tips makelaars vergelijken >>

  Comment Section

  0 reacties op “Tip 5 Wat is mijn huis waard?

  Plaats een reactie


  *