Page content

Tip 4 Verschillende brancheorganisaties

Tip 4/12 Verschillende brancheorganisaties

Even kort over de verschillende brancheorganisaties, dit is nou eenmaal niet de meest spectaculaire pagina die je zult lezen maar wel vreselijk belangrijk in je besluitvorming om voor kwaliteit en zekerheid te kiezen.

Tip 4 Kies voor kwaliteit en zekerheid.

Verschillende brancheorganisaties

Er zijn verschillende brancheorganisaties waarbij makelaars zich aan kunnen sluiten, het lidmaatschap verplicht de makelaar zich naast de wettelijke regels ook te houden aan de regels van de brancheorganisatie.

1-VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend goed)

Dit is eigenlijk de enige organisatie die de consument als directe klant ziet, dat zie je ook terug in de media. Dit is tevens de meest actieve organisatie en veel initiatieven zijn door VBO ontplooid. Indien er een geschil ontstaat kun je als verkoper bij een “derde” partij namelijk de geschillencommissie je klacht neerleggen.

Via http://www.degeschillencommissie.nl kun je bijvoorbeeld opzoeken dat Zomer Vastgoed is aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. Zomer Makelaars is aangesloten bij VBO Makelaar.

2-Vastgoedpro

Dit is een beroepsvereniging, dit betekent dat zij niet rechtstreeks communiceren met de consument. Men is er voornamelijk voor de makelaar en taxateur.

3-NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars)

Dit is de grootste partij die zich ook voornamelijk richt op de aangesloten makelaars, men gaat er vanuit dat je als klant weinig te maken hebt met de NVM. Klachten over de makelaar moet je indienen bij de NVM zelf, kom je er niet uit? Dan volgt de weg naar de rechtbank.

4-Niet aangesloten bij Brancheorganisaties

Deze makelaar is nergens bij aangesloten, er zijn geen opleidingseisen en is niet verplicht enige educatie te volgen of aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen.

Kwaliteitregisters

Er zijn 2 kwaliteitsregisters in Nederland, namelijk SCVM en Vastgoedcert. Gecertificeerde makelaars (1,2 en 3) zijn ingeschreven bij één van deze 2 registers en zijn verplicht jaarlijks educatie te volgen om het kwaliteitsniveau hoog te houden. Via http://www.scvm.nl kun je bijvoorbeeld mijn inschrijving opzoeken.

De meeste makelaars hebben wel het logo van VBO, VastgoedPro of NVM op de website staan, dan weet je dat kwaliteit is gewaarborgd, daarnaast kunnen deze makelaars jouw woning uitgebreid op Funda plaatsen terwijl de -niet aangesloten- makelaar dat niet kan.

Een aantal vragen die je de makelaar kunt stellen:

 • Ben je aangesloten bij een brancheorganisatie, en welke?
 • Waarom ben je daarbij aangesloten?
 • Wat is daarvan het voordeel?
 • Als ik een klacht heb waar kan ik dan terecht?
 • Hoe kom ik aan de consumentenvoorwaarden?

Onze consumenten voorwaarden zijn te vinden via onderstaande link:

Consumentenvoorwaarden >>

Kies jij voor kwaliteit en zekerheid?

Wat heeft jouw voorkeur?

 • Wel/ geen makelaar die is aangesloten bij een brancheorganisatie?
 • Wel/ of niet een uitgebreide plaatsing op Funda?
 • Wel/ of niet een goed opgeleide makelaar?

Tip: Noteer jouw voorkeur!

In tip 5 vertel ik meer over de waarde van je woning, en hoe je in grote lijnen deze zelf mede kunt vaststellen.

Ps: Heb je al vragen?

Klik dan op contact >> en stel je vraag!

Ga naar tip 5 >>

Terug naar tip 3 >>

Alle tips makelaars vergelijken >>

  Comment Section

  0 reacties op “Tip 4 Verschillende brancheorganisaties

  Plaats een reactie


  *