Page content

Tip 10 Beoordelingen van Makelaars

Tip 10/12 – Beoordelingen van makelaars

Tip 10 – Controleer de betrouwbaarheid

Waarom beoordelingen of recensies?

De beoordelingen worden voor bedrijven steeds belangrijker omdat de consument nu eenmaal wil weten met welk bedrijf ze in zee gaan. Dat geldt ook voor makelaars, via diverse sites kun je beoordelingen van makelaars zoeken.

De verschillende websites

Funda.nl

Doordat andere websites reviews lieten zien werd Funda al dan niet gedwongen door de markt ook met beoordelingen van klanten te komen. Over de onafhankelijkheid van Funda twijfel ik niet maar het blijft vreemd dat ze niet voor een externe partij hebben gekozen. Al was het alleen maar om discussie over de betrouwbaarheid te voorkomen.

Wieisdebestemakelaar.nl

Dit behoort een écht onafhankelijke website te zijn die is opgericht door Han Tuttel. Hij legt makelaars het vuur aan de schenen m.b.t. de ouderwetse manier van makelen. Via de Blog website descherpepen.nl worden er artikelen over makelaars geschreven. Het nadeel van deze site is dat iedereen een beoordeling kan schrijven ook al heb je de makelaar nog nooit gezien. Makelaars kunnen hier ook zelf (of in opdracht) reviews schrijven. Een paar maanden geleden heb ik hierover een klacht ingediend. Die klacht is ter harte genomen en de makelaar is tijdelijk verwijderd. Tot mijn verbazing komen soortgelijke beoordelingen gewoon weer terug op de site waardoor die makelaar bovenaan staat. Dit is voor de consument haast niet te controleren.

Kiyoh.nl

Dit is een website waarbij veelal webshops zijn aangesloten, ik ben daar circa een jaar bij aangesloten geweest, de betrouwbaarheid is goed maar ik heb nu eenmaal geen fysiek product.

Via KIYOH>> zijn onze beoordelingen nog wel te vinden.

Klantenvertellen.nl

Deze website doet zich ook voor als onafhankelijke partij, wanneer ik goed naar de beoordelingen van autobedrijven kijkt blijkt opeens dat zelfs autobedrijven via deze site goed scoren. Laat jou gevoel bepalen hoe je hier over denkt.

Independer.nl

Dit is een “onafhankelijke” website voor o.a. verzekeringen en hypotheken, de betrouwbaarheid van de reviews is goed en het wordt streng gecontroleerd.

Google+

Via Google+ kunnen consumenten een bedrijf aanraden en cijfers geven, als je via Google zoekt kom je sterretjes tegen, de telling gaat van 0 tot 5. Hier is geen enkele controle op en om een review te schrijven heb je een Gmail en een daaraan gekoppeld Google+ account nodig.

Google (zoeken)

Via Google kun je natuurlijk ook zoeken naar bedrijven, toets maar eens de woorden Beste Makelaar Zwolle in. Op de eerste pagina staat een WordPress site waar een consument een keuze maakt uit meer dan 30 makelaars in Zwolle. Als je een beetje nadenkt zal er geen consument zijn die een complete site maakt om zijn makelaar te adviseren. Uit zeer betrouwbare bron weet ik dan ook dat die betreffende makelaar deze website zelf heeft gemaakt.

Hoe ik dat weet? – Ik heb het hem zelf gevraagd!

Op de site van de makelaar zelf

Makelaars kunnen hun klanten vragen om een mail te sturen waarin ze een review kunnen schrijven, ook daar is geen enkele controle op. Beoordelingen van makelaars worden steeds belangrijker dus hiermee zal ook het aantal (laat ik het netjes omschrijven) gekleurde reviews toenemen.

Aantal beoordelingen

Het valt me op dat er soms bedrijven als beste bedrijf naar voren worden geschoven terwijl ze maar 5 beoordelingen hebben. 40/50 of misschien wel 100 beoordelingen komen voor mij betrouwbaarder over dan bijvoorbeeld 5.

Tip: Doe je voordeel met hetgeen ik hier boven heb geschreven, kijk niet alleen naar de beoordelingen maar ook naar het aantal reviews en de datum waarop die reviews zijn geschreven.

Kijk eens naar wat klanten over Zomer Makelaar zeggen:

Beoordelingen via Wie is de beste makelaar >>

Beoordeling via Funda >>

Beoordeling via eigen website >>

Mijn advies voor jou:

Kijk voordat je een makelaar uitnodigt goed naar wat andere klanten van deze makelaar vinden, kijk kritisch, pak deze mail erbij en vergelijk. Je gevoel doet de rest.

Tip: Noteer alvast de makelaar(s) die jij wilt uitnodigen!

In tip 11 heb ik het over het verkoopplan

Contact >>

Ga naar tip 11 >>

Terug naar tip 9 >>

Alle tips makelaars vergelijken >>

    Comment Section

    0 reacties op “Tip 10 Beoordelingen van Makelaars

    Plaats een reactie


    *