Page content

Nieuwbouwwoning kopen

Nieuwbouwwoning kopen [TIPS]

nieuwbouwwoning-kopenBij een nieuwbouwwoning kopen moet je met een aantal zaken rekening houden. Enkele daarvan bespreken we hier.

Overbruggingshypotheek

Wanneer je ervoor kiest om een nieuwbouwhuis te kopen zal er in de meeste gevallen een overbruggingshypotheek nodig zijn. De hypotheekadviseur kan je hierin adviseren. Vraag goed naar de voorwaarden en mogelijkheden zodat je achteraf niet de verkeerde keuze(s) hebt gemaakt.

Tijdelijk iets huren

Houd er ook rekening mee dat je tijdelijk ergens anders kunt gaan wonen. Wanneer je eigen huis snel wordt verkocht en de oplevering plaats vindt voor de oplevering van het nieuwe huis zul je toch ergens moeten wonen. De meeste huurcontracten hebben een minimale looptijd van 1 jaar. Houd daar rekening mee bij de planning. Het is enorm lastig om een huis te huren voor 1 of 2 maanden.

Opleveringstermijn

Wanneer iemand een huis koopt gaan ze in de meeste gevallen geen jaar wachten voordat jij je nieuwbouwhuis klaar hebt. Een gemiddelde opleveringstermijn is circa 3 tot 4 maanden maar kan ook oplopen naar een half jaar. Veel langer zullen de meeste kopers niet willen wachten.

Zekerheid

Wanneer het “oude” huis is verkocht en opgeleverd is er geen onzekerheid meer over de verkoopbaarheid van je eigen huis. Je weet precies waar je aan toe bent en dat kan┬áde stress enorm verminderen. In sommige gevallen is dat zeker slimmer als je op het randje van de leencapaciteit zit.

Zoeken naar een huurwoning

Zoek van tevoren alvast naar huurwoningen zodat je weet hoe de huurmarkt in elkaar zit. Een huurwoning is korte termijn maar het is fijn om te weten of er voldoende woningen beschikbaar zijn. Vooral in Zwolle is het lastig om een geschikte huurwoning te vinden die ook nog eens betaalbaar is.

Tip

Zet alles goed op een rijtje zodat je achteraf niet verrast wordt door onvoorziene factoren. Op de huurmarkt zijn niet altijd veel woningen beschikbaar. Je kunt er ook voor kiezen om niet tijdelijk te verhuren en je huis later in de verkoop te zetten. Bespreek de voor- en nadelen met de makelaar.

Bekijk ook de video

Meer tips huis kopen >>

Contact >>