Page content

Voorkeuren lijst

Maak een lijstje

Maak een lijstje

Een huis kopen is een serieuze zaak die je volledig in beslag neemt. Je surft je suf over het internet en ziet door de bomen het bos niet meer. Ik zeg niet voor niets tegen klanten, maak een lijstje zodat je weet wat je wilt. Eerst maar oriënteren?

Oriënteren

Aan dat woord hebben de meeste makelaars een hekel aan, je kunt vaak geen deal sluiten met iemand die aan het oriënteren is en nog eerst meer woningen wil bekijken. Toch moet je ergens beginnen. De zoektocht begint meestal online tenzij je ergens langs rijdt en daar een fantastisch huis ziet of via via hoort dat een huis in de verkoop komt. De eerste stap is een bezoekje al dan niet online aan de hypotheekadviseur.

Wat kan ik lenen?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag wanneer je een huis wilt kopen. De volgende vraag is; wat wil ik lenen? Vergeet niet dat de maandlasten telkens terugkomen, ook als je even een paar maanden zonder werk zit. Kijk goed naar de inkomsten en pas daar de uitgaven op aan. Is het bedrag bekend wat je wilt besteden kun je op zoek gaan naar jouw droomhuis.

Mijn tip: Maak een lijstje!

Maak een lijstje met 2 kolommen, in de linker kolom zet je waar het huis absoluut aan moet voldoen. Dat kunnen allerlei zaken zijn zoals; een zonnige tuin, of een garage. In de rechter kolom zet je wat een pré is. Een leuke bijkomstigheid is dat er een sauna aanwezig is of een buitenkraan.

Wanneer dit lijstje klaar is bespreek het dan samen met je partner, misschien zul je hier en daar iets aanpassen maar op een gegeven moment is de lijst klaar! Wanneer je nu gaat zoeken heb je een soort handleiding waarmee je aan de slag kunt gaan.

Zoeken

Kijk in eerste instantie alleen naar woningen die voldoen aan de linker kolom, zoek op de diverse woningsites en plan een aantal bezichtigingen. Gaandeweg de bezichtigingen kom je erachter dat zich zaken op de lijst verschijnen van de linker naar de rechter kolom of andersom.  In de praktijk komt het vaak voor dat door de ervaring van een aantal bezichtigingen je wensen en prioriteiten ook veranderen.

Keuzestress

Huizen zoeken is een lastige opgave vooral als je niet weet wat je zoekt en misschien nog twijfelt over een woonplaats of zelfs provincie. Je koopt nou eenmaal niet elke dag en als je een huis koopt doe je dat vaak niet voor een korte tijd. De twijfel kan toeslaan maar houd je vast aan je wensen. Vooral als woningen snel worden verkocht kan het zijn dat je een “tweede keus” huis koopt. Doe dat niet! Er komt vanzelf weer een huis voorbij wat misschien wel mooier is dan het vorige.

Toeslaan

Als je exact weet in welk huis je wilt wonen en ook de woonplaats, wijk of buurt helder hebt kun je veel sneller toeslaan. Dan hoe je er geen uren en dagen over te denken.

Tip: Een huis kopen is gevoel, negeer dat gevoel niet want we beslissen bij een huis kopen nou eenmaal met gevoel. We denken vaak dat we rationeel beslissen maar dat is niet zo. Wanneer ik mensen vraag waarom ze destijds dat huis hebben gekocht is meestal het antwoord; Het voelde direct goed. Natuurlijk moet het huis groot genoeg zijn en aan je wensen voldoen maar uiteindelijk beslis je vaak op gevoel.

Te duur?

Het kan voorkomen dat het huis wat je op het oog het wat aan de dure kant is. De vraag is dan hoeveel jij of jullie voor dat huis over hebben. Het is niet erg om een paar duizend euro teveel te betalen als dat maar wordt uitbetaald in woongenot.

Aankoopmakelaar

Mijn advies is om altijd een aankoopmakelaar mee te nemen. Hij/zij beschermt je tegen een te impulsieve en misschien wel verkeerde aankoop. Schakel een professional in want een huis kopen is voor de meeste mensen nou eenmaal geen dagelijkse kost.

Vragen? Neem dan contact met ons op!

Bekijk ook de video

Meer tips huis kopen >>

Contact >>