Page content

Hoever onder vraagprijs bieden?

hoever onder vraagprijs bieden

Hoever moet ik onder de vraagprijs bieden?

Als koper wil je natuurlijk de beste deal sluiten maar dat geldt natuurlijk ook voor de verkoper. Op de vraag hoever moet ik dan onder de vraagprijs bieden is geen standaard antwoord.

Vraagprijs

De vraagprijs wordt door de verkoper vastgesteld, meestal gaat dat op advies en in overleg met de verkoopmakelaar. Er volgt eerst een waardebepaling waarin alle referenties waarmee de woning wordt vergeleken voorbij komen. Ook worden de voor- en nadelen van de woning bekeken waarna er een definitieve vraagprijs volgt.

De potentiële koper

Deze geïnteresseerde ziet de woning meestal voor het eerst op internet waarna een afspraak met de makelaar volgt. Tijdens zo’n bezichtiging doet een koper allerlei indrukken op die vaak later pas worden verwerkt. Is de woning interessant volgt er vaak een voorstel of een tweede bezichtiging.

Tweede bezichtiging

Tijdens zo’n tweede bezichtiging kijkt de potentiële koper wat kritischer naar bijvoorbeeld de mogelijkheden tot verbouwen en afwerking. In veel gevallen komt er een aankoopmakelaar mee die de klant adviseert.

Recente transacties

De aankoopmakelaar kijkt vaak samen met z’n klanten ook naar de verkochte transacties in de wijk, buurt of straat. Met een beetje plussen en minnen kan over het algemeen de waarde redelijk goed worden ingeschat. De aankoopmakelaar bespreekt met z’n klant de bieding strategie met een doelstelling (bedrag en voorwaarden) waar de “kopers” op uit willen komen.

Openingsbod

De vraag is met welk openingsbod de “koper” serieus wordt genomen door de verkoper en diens makelaar. Er is maar één manier om daar achter te komen. Een voorstel neerleggen en afwachten hoe de tegenpartij hier op reageert. Is het slim om eerst een openingsbod neer te leggen of direct een eindvoorstel? Dat hangt van het totale plaatje af.

Eindvoorstel

In sommige gevallen is het slim om direct een eindvoorstel neer te leggen maar in de meeste gevallen is dat niet zo. Verkopers staan net zoals de kopers vaak emotioneel in zo’n traject. Wanneer het eindvoorstel te laag is ketst de deal af. Indien men begint met een openingsbod kunnen de partijen naar elkaar toe komen waarbij er wel/niet een punt wordt bereikt waarop ze elkaar vinden. De deal is dan gesloten.

Percentage

Veel kopers die zelf het biedingsproces inzetten rekenen met een percentage vanaf de vraagprijs. Wie dat ooit heeft bedacht weet ik niet maar dat is gebakken lucht. Wanneer ik een woning nieuw in de verkoop zet zakken we echt binnen 1 tot 2 weken geen 8-10%. Als koper moet je dit percentage loslaten want dat is nergens op gebaseerd.

Werkelijke waarde

Kijk als koper altijd naar de werkelijke waarde en bespreek dit met je makelaar. Je kunt dus niet standaard een percentage aanhouden om lager te bieden want het zou wel eens voor kunnen komen dat je dan nog veel te veel betaald. Ga uit van de werkelijke waarde en bepaal daarna wat je er maximaal voor wilt bieden. Het bod kan hoger of lager zijn dan de werkelijke waarde omdat je een superdeal wilt sluiten of omdat je gezien de omstandigheden best iets meer zou willen betalen.

Hypotheekadvies

Wanneer je een huis hebt gezien van 250.000 euro en maar 230.000 euro hebt te besteden kan je aankoopmakelaar dit met de verkopend makelaar bespreken. In zo’n geval kan kun je een eindvoorstel van 230.000 euro neerleggen. Gaat de verkoper niet akkoord? Jammer dan! Dan sluit je geen deal. Je zit aan je maximum en er is geen mogelijkheid om bij elkaar te komen. Het bedrag wat je biedt kan afwijken van de werkelijke waarde of ondergrens van de verkoper.

Conclusie:

Bied niet een standaard percentage lager dan de vraagprijs. Wij verkopen heel veel woningen voor de vraagprijs of hoger. Staat een woning iets langer in de verkoop kan het ook zijn dat de verkoper niet bereid is om verder te zakken dan de afgesproken laatprijs. Kortom; neem een goede aankoopmakelaar in de arm die u adviseert.

Meer tips huis kopen >>

Contact >>

    Comment Section

    0 reacties op “Hoever onder vraagprijs bieden?

    Plaats een reactie


    *