Stappenplan huis taxeren in Zwolle e.o.

betrouwbaarheidslabels Zomer Makelaars Zwolle

Taxeren woning Zwolle e.o.

Je wilt een taxatie in Zwolle of omgeving uit laten voeren voor de aankoop, financiering of verbouwing van een huis? In de meeste gevallen wordt de taxateur ingeschakeld om de woning te taxeren en een taxatierapport uit te brengen. Hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk en wat kan ik verwachten van de afspraak en de taxateur? Hieronder een handig stappenplan van de werkwijze van onze taxateurs.

Waar kan ik een taxatierapport voor gebruiken?

  • Kopen van een (nieuwe) woning
  • Oversluiten van de hypotheek
  • Verhogen van een hypotheek voor een verbouwing
  • Verlagen van de rentopslag van je hypotheek
  • Vastleggen van de waarde bij een scheiding
  • De woningwaarde vastleggen na overlijden
  • Bezwaarprocedure vastgestelde WOZ-waarde van jouw woning
  • Taxatierapport ten behoeve van een hypotheek
  • Taxatierapport ten behoeve van successiebelasting
  • Waarde bepalen voor verkoop (kan ook d.m.v. waardebepaling)


Heb je vragen en wil je rechtstreeks contact met de taxateur? Klik dan op de button!

Stap 1: De opdracht

De taxateur ontvangt de opdracht rechtstreeks van de opdrachtgever of tussenpersoon zoals de hypotheekadviseur. In veel gevallen gaat dit tegenwoordig via het NWWI. Dit is het Nederlands Woning Waarde Instituut die de taxatierapporten valideert, lees keurt. Via het systeem ontvangt de taxateur een mail dat er een taxatie is aangevraagd. De taxateur kan via dit systeem ook zelf een taxatie aanvragen/invoeren.

Stap 2: Accepteren of afwijzen van de opdracht

De taxateur logt in en kan zien welk soort taxatie er is aangevraagd en voor welk doel deze moet worden uitgevoerd. Hij/zij heeft de keuze deze te accepteren of af te wijzen. De reden van afwijzing kan worden vermeld in het extra veld zodat degene die de taxatie heeft aangevraagd weet waarom de taxateur deze heeft afgewezen. Wanneer de taxateur de taxatie-opdracht accepteert zal deze een afspraak maken met de opdrachtgever, eigenaar, bewoner of verkopend makelaar. Dit is afhankelijk van het soort opdracht.

Stap 3: Afspraak plannen

De afspraak wordt gemaakt voor woningopname en vastgelegd in het systeem. De taxateur heeft met de veranderende regels tegenwoordig wat meer tijd nodig voor de woningopname. Neem hier dus voldoende tijd voor. In de meeste gevallen zal de taxateur maximaal een uur bezig zijn. De opdrachtgever is: De koper bij aankoop, de eigenaar bij hypotheekoversluiting of verbouwing. Bij de koop/verkoop van een woning wordt er een afspraak met de verkoper gemaakt terwijl de opdrachtvoorwaarden door de koper worden getekend. De koper is nog geen eigenaar van de woning zodat de verkoper of diens makelaar de woning laat zien. Wanneer je koper van een woning bent nemen wij contact op met de verkopend makelaar om een afspraak te plannen. Ook de benodigde stukken (met uitzondering van de verbouwingsspecificatie) ontvangen wij normaal gesproken van de verkopend makelaar.

Stap 4: De opdrachtvoorwaarden

De bijbehorende tarieven en vragenlijst met voorwaarden worden ingevuld en opgeslagen. Dit zijn de tegenwoordig verplichte opdrachtvoorwaarden. De opdrachtgever ontvangt deze opdrachtvoorwaarden per mail en kan deze controleren en voor akkoord terugsturen. In de mail rechtstreeks van NWWI zit een link waarop de opdrachtgever kan klikken. De mailbox wordt geopend en de tekst “Opdrachtgever gaat akkoord met de opdrachtvoorwaarden” verschijnt. Onze taxateurs vinden het prettig dat de opdrachtvoorwaarden snel akkoord worden bevonden zodat ze alvast voorwerk kunnen doen. Wacht er dus niet te lang mee om dit te regelen en voorkom dat de afspraak moet worden verplaatst.

Stap 5: Eventuele verbouwingen

Voor de taxateur moet vóór, maar uiterlijk tijdens de woningopname duidelijk zijn welke verbouwingen er meegenomen moeten worden in het taxatierapport. Van sommige onderdelen moeten foto’s bijgevoegd worden. De verbouwing later aanpassen of uitbreiden kan ervoor zorgen dat de taxateur nogmaals langs moet komen. Voorkom dit en zorg ervoor dat er een verbouwingsspecificatie met bijbehorende bedragen (opgevraagde offertes) aan de taxateur beschikbaar worden gesteld. Indien de opdrachtgever de verbouwing uit eigen middelen betaalt is dit niet nodig.

Stap 6: De woningopname

Tijdens de woningopname inspecteert de taxateur de woning en zal deze volgens de geldende meetinstructies opmeten. Indien er een meetrapport (bij verkoop) aanwezig is kan deze worden toegevoegd aan het taxatierapport. Toch is het altijd verstandig dat de taxateur de woning al dan niet steekproefsgewijs nameet. Alle onderdelen van de woning worden bekeken en de taxateur zal hiervoor waarschijnlijk een checklist gebruiken. Tegenwoordig gaat dit steeds vaker via een tablet. Ook worden er foto’s gemaakt die in het rapport bijgevoegd worden. De taxateur stelt enkele vragen aan de bewoners of eigenaren. Sommige kopers vinden het prettig om bij de taxatie aanwezig te zijn maar dat komt maar zelden voor.


Wanneer er een bouwkundige keuring onderdeel uitmaakt van de deal is het wel gebruikelijk dat de koper hierbij aanwezig is.

Wanneer er verbouwingen plaats gaan vinden die in het rapport opgenomen moeten worden zal de taxateur deze ter plaatse bekijken en inschatten of de genoemde bedragen overeenkomen met hetgeen gebruikelijk is. In het taxatierapport worden dan meerdere waardes genoemd. Een waarde voor verbouwing (huidige staat), en een waarde na verbouwing (fictieve waarde). Deze waardes gebruiken banken om de hoogte van de financiering te verstrekken.

Nieuw model taxatierapport 2021

Per 1 oktober 2021 treedt er een nieuw model taxatierapport in werking. Deze maakt het taxatierapport makkelijk om voor consumenten te begrijpen. Ook de staat van onderhoud wordt uitgebreider geïnspecteerd. Zorg er dus voor dat de taxateur overal makkelijk bij kan om bouwkundige onderdelen te inspecteren.

Stap 7: Uitwerken taxatierapport

Nadat de woningopname heeft plaats gevonden zal de taxateur zijn bevindingen uitwerken in het digitale systeem. De benodigde verzamelde data worden vastgelegd in het taxatierapport. Er worden referenties van recent verkochte woningen in de buurt opgevraagd en toegevoegd aan het rapport. Ook worden er modelwaardes opgenomen in het taxatierapport. Er wordt een onderbouwde (geschatte) waarde toegekend aan de woning. Deze bedragen worden vermeld. Ook de meerwaarde (of zelfs) minderwaarde van de verbouwingen (indien van toepassing) wordt vermeld als “waarde na verbouwing”.

Stap 8: Gereedmelden van de taxatie

Wanneer het rapport door de taxateur zorgvuldig is uitgewerkt zal deze worden aangeboden bij het NWWI die het rapport controleert. In de meeste gevallen duurt dit (afhankelijk van de drukte) meestal maximaal 1 dag. Dit wordt gereedmelden genoemd. De controleurs van NWWI gaan het rapport keuren. Wanneer het rapport voldoet aan gestelde eisen ontvangt de taxateur een unieke code om het rapport digitaal te ondertekenen. Worden er opmerkingen door het NWWI gemaakt ontvangt de taxateur een mail met verbetervoorstellen. Nadat deze punten zijn aangepast of verder uitgelegd dient de taxateur het rapport opnieuw ter validatie aan.

Stap 9: Rapport (digitaal) ondertekend

Nadat de taxateur de digitale handtekening heeft gezet kan het rapport niet zomaar meer worden aangepast. De ingevulde geldverstrekker, hypotheekadviseur en opdrachtgever krijgen hier automatisch bericht van. Het taxatierapport is dus een digitaal en beveiligd document, en wordt steeds minder vaak geprint en aan opdrachtgever overhandigd. In het bericht staat de link waarmee het rapport voor eigen archief kan worden gedownload. Wil je graag een geprinte versie van het taxatierapport? Geef dit dan tijdens de woningopname aan. 

Stap 10: Factuur en archiveren

De taxateur zal de factuur opmaken en afhankelijk van hetgeen is overeengekomen naar de notaris, hypotheekadviseur of opdrachtgever versturen. De documenten worden gearchiveerd en hiermee is de taxatie-opdracht volbracht. Bron: artikel NLV


Dit is in grote lijnen hoe een taxatie wordt uitgevoerd. Blijkt achteraf dat de verbouwing toch aangepast moet worden kan de taxateur een verzoek indienen bij NWWI om het rapport te ontkoppelen. Er moet dan wel een reden van ontkoppeling aangegeven worden en binnen een vastgestelde termijn het rapport opnieuw ter validatie worden aangeboden. Probeer dit te voorkomen want dit brengt extra en onnodige werkzaamheden met zich mee, die de taxateur kan doorberekenen.

Meindert Zomer (Register makelaar/taxateur) in Zwolle

Meindert Zomer

Mijn naam is Meindert Zomer en sinds 2010 eigenaar van Zomer Vastgoed, tegenwoordig Zomer Makelaars BV. Ik woon in Stadshagen waar het geweldig wonen is. In 2009 ben ik afgestudeerd als Register Makelaar/Taxateur en heb me ingeschreven bij SCVM. Ik taxeer voor alle validatie-instituten zoals NWWI en ben sinds 2016 ingeschreven bij het nieuwe NRVT wat garant staat voor kwaliteit.

 

Graag verzorg ik voor jou een erkend taxatierapport.

Onze diensten en nog veel meer...

Huis verkopen Zwolle

Huis verkopen

Verkoop je huis beter met onze verkoopspecialisten. Open en eerlijke communicatie met transparante terugkoppeling.

Geen kijkers, maar kopers en meerdere biedingen voor het beste resultaat met een veilige verkoop zonder gedoe. Daar staan we voor!

Succesvol als aankoopmakelaar

Huis kopen

Succesvol een huis kopen, ook in deze tijd lukt het om voor veel klanten een ander (t)huis te vinden.

Toegang tot een database met verkopers waarvan de woning (nog) niet op Funda zichtbaar is. Schrijf je nu in als zoeker of meld je aan via Cirkl.

Betrouwbaar taxatierapport

Huis taxeren

Een eerlijk en betrouwbaar taxatierapport door register makelaar/taxateur Meindert onafhankelijk en volgens de laatste normen op waarde geschat.

Alles vastgelegd in een NWWI gevalideerd taxatierapport met bouwkundige opnamestaat.

Betrouwbare makelaar Zwolle
arrow_drop_up arrow_drop_down