Page content

Neem een aankoopmakelaar mee

Neem een aankoopmakelaar mee

Wees slim en neem een aankoopmakelaar mee!

Gekke tijden, de woningmarkt op hol!

Sinds 2010 ben ik makelaar en ik kan me niet heugen dat de woningmarkt zo gek is geweest dan de laatste paar maanden. Het aanbod daalt en het regent kopers. Voor de verkopers is dat fantastisch maar voor de kopers een grote zorg. Wanneer je met spoed een woning nodig hebt loop je al snel tegen een aantal zaken aan. Eén daarvan is het beperkte aanbod. In veel gebieden is er nog nauwelijks aanbod, wanneer je dan een leuk huis hebt gevonden is het al onder bod of verkocht, of sta je in de rij om mee te bieden.

De aankoopmakelaar

Neem alsjeblieft een aankoopmakelaar mee. Een huis kopen en verkopen is een spel. Een spel waarvan je de regels moet kennen, vooral in deze tijd. Op de veranderende spelregels moet je anticiperen. Als huizenzoeker heb je hier vaak te weinig kaas van gegeten. De aankoopmakelaar kan je behoeden voor grove fouten en onrealistisch hoog bieden. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

  • Voor welke periode koop je een huis?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Koop jij een huis voor een kortere periode, bijvoorbeeld een appartement voor een paar jaar. Houd er dan rekening mee dat de prijzen ooit weer zullen dalen. De verhouding waarde, appartement en wat je teveel wilt betalen moet toch een beetje in balans zijn. Iets teveel betalen is niet zo erg maar tienduizenden euro’s waarschijnlijk wel wanneer je over een paar jaar je appartement weer wilt verkopen.

  • Hoe hoog is de taxatiewaarde?

Wanneer je een huis of appartement koopt en een hypotheek wilt vestigen is er vaak een taxatierapport verreist. Wanneer de taxatiewaarde lager is dan de koopsom zul je het verschil zelf moeten betalen. Ook de kosten koper zul je zelf moeten betalen want er mag 100% van de koopsom worden gefinancierd. Bij een huis van 2 ton met een taxatiewaarde van 180.000 euro gaat dat al richting de 30.000 euro. Wanneer je dus wilt bieden is het slim om eerst onderzoek te doen. Ook daar heb je de aankoopmakelaar maar ook de hypotheekadviseur voor nodig.

  • Hoe moet ik bieden en hoe werkt dat

Dat kan per regio, plaats en makelaar verschillen. De aankoopmakelaar weet wat er in de markt speelt. Jij als verkoper vaak niet. Bij een voorstel hoort een bedrag, opleveringstermijn en voorwaarden. Een bod doen zonder overige zaken zal dus moeten worden aangepast. Denk daar over na voordat je een bod doet. Overleg met je makelaar wat slim is om te doen. Laat je aankoopmakelaar inschatten wat je kansen zijn en z’n best doen dat aan jouw/jullie het huis wordt gegund.

Tot slot

Niet voor niets begon ik met de titel” neem alsjeblieft een aankoopmakelaar mee”. Ik zie het telkens weer gebeuren. Kopers die helemaal niets snappen van de huidige woningmarkt en het biedspel. Het gaat om enorm veel geld en daardoor een groot financieel risico. Laat je daarom altijd bijstaan door adviseurs en een aankoopmakelaar. Ja dat kost geld maar als het mis gaat kost het kapitalen.

Neem voor vragen contact met ons op.

Door: Meindert

 

Comment Section

0 reacties op “Neem een aankoopmakelaar mee

Plaats een reactie


*