Mijn favorieten

Procedure open huis

Hoe gaat de procedure bij een open huis?

“Wij hebben zojuist een woning bekeken waar we graag mee verder willen maar hoe gaat dat nu eigenlijk? Moeten we voor een bepaalde tijd een voorstel doen en wat als we de woning nog een tweede keer willen bekijken, zijn we dan te laat?”

Dit zijn vragen die wij vaak te horen krijgen, hieronder leggen wij uit hoe het nu verder gaat.

 

Stap 1: 

Als er erg veel vraag is naar een bepaald type woning zal het bij het open huis een drukte van belang zijn. Wij adviseren in zo’n geval om het weekend goed na te denken of dit ‘de’ woning voor u is. Wilt u bieden? Leg dan direct een eindvoorstel neer. Dit is het voorstel wat u maximaal kunt/wilt betalen voor de woning. Het is hierbij van belang dat u ook uw voorwaarden erbij vermeld (denk aan opleveringsdatum, financieringsvoorbehoud, roerende zaken e.d.). Hiervoor kunt u het digitale biedingsformulier bij de woning gebruiken, daar staat alles vermeld wat de verkopers graagf willen weten. LET OP: Bij de woningpagina staat tot wanneer u kunt bieden. Wilt u liever per mail bieden? Mail dan naar: info@zomermakelaars.com
 

Brochure en gegevens van de woning

Via onze website kunt u de brochure downloaden, in de meeste gevallen is daar de informatie- en roerende zakenlijst in verwerkt. Heeft u hierover nog vragen dan kunt u contact met ons opnemen.
 

Stap 2:

Bij een populair huis ontvangen wij meestal meerdere biedingen. Alle biedingen inclusief voorwaarden zullen wij met de verkopers bespreken. Deze bespreken we meestal 1 dag later dan de uiterste inleverdatum en tijdstip.
 

Stap 3:

De verkoper neemt vaak nog even een paar dagen de tijd om hierover na te denken en zal o.b.v. de voorstellen een beslissing nemen. Wanneer er een beslissing is genomen zullen wij de bieders telefonisch of per mail informeren.HET DIGITALE BIEDFORMULIER

We tonen tegenwoordig een biedingsformulier in de blauwe balk naast het kopje brochure op onze website.
Ga naar: https://www.zomermakelaars.com/aanbod/woningaanbod/koop/ en zoek de woning op.  Klik op daarna op “Bieden” en vul de gegevens in.


Vraag en antwoord:

Kan ik een afspraak voor 2e bezichtiging maken na het open huis?

Ja, er kan in principe een afspraak voor 2e bezichtiging worden gemaakt. Indien er meerdere bieders zijn is het mogelijk dat zo’n tweede bezichtiging niet wordt gemaakt of wordt afgezegd indien er reeds een deal is gesloten.

Moet de verkoper voor de hoogste bieder kiezen?

Nee, dat hoeft niet. In sommige gevallen zijn de overige voorwaarden beslissend bij het sluiten van een deal. Zo kan worden gekozen voor een gunstige opleveringsdatum i.p.v. een hoger voorstel.

Voor wanneer en hoe moet ik het voorstel indienen?

Wij adviseren indien er op vrijdag een open huis plaats vindt om de maandag na het open huis vóór 17:00 uur het voorstel per mail in te dienen tenzij de maandag op een feestdag valt. Indien de maandag op een feestdag valt wordt de sluitingstijd meestal met 1 dag opgeschoven en kunt u tot dinsdag 17:00 uur bieden. Bij de woningpagina op onze website staat tot wanneer u kunt bieden. We kunnen niet garanderen of biedingen na de sluitingsdatum en tijd nog in behandeling worden genomen.

Kan ik mijn bod nog verhogen?

Dat kan zolang de sluitingsdatum (en tijdstip) nog niet is verstreken. Wij zullen echter alle biedingen die vóór de sluitingsdatum en tijdstip binnen zijn gekomen in behandeling nemen. Voordat de verkoper een keuze heeft gemaakt en een deal is gesloten zullen wij (nog) niet bekend maken of u wel of niet de hoogste bieder bent.

Hoe weet ik of het bod is binnengekomen bij de makelaar?

Vraag een bevestiging in de mail zodat u zeker weet dat het bod bekend is bij de makelaar. Bel bij twijfel ons kantoor op 038-8200371 om te controleren of uw bod inderdaad is binnengekomen. De makelaar is niet verantwoordelijk voor biedingen die in de spambox terecht komen.

Weten de andere bezoekers en bieders wat wij geboden hebben?

Nee, de biedingen en voorwaarden worden naar anderen toe geheim gehouden. Niemand weet van elkaar wat de ander geboden heeft. Ook nadat de deal is gesloten wordt niet bekend gemaakt voor welk bedrag het huis is verkocht. Na de overdracht kunnen geïnteresseerden via het kadaster de (ver)koopprijs opvragen. Het kadaster loopt enkele maanden achter op het verwerken van transactiedata.

Wanneer weten wij of de keuze van de verkopers op ons is gevallen?

Gebruikelijk maken wij enkele dagen na de sluitingsdatum bekend of de verkopers met u in in zee gaan. Meestal wordt de deal op de woensdag na de sluitingsdatum gesloten maar dit kan ook eerder of later zijn. Alle bieders worden per telefoon of mail op de hoogte gesteld.

Wij willen het huis vóór het geplande open huis bekijken, is dat mogelijk?

Nee, indien er een open huis wordt georganiseerd start de verkoop van deze woning met een open huis. Afspraken om de woning vóór het open huis te bekijken worden niet gemaakt.

Ik bel aan bij de verkopers omdat ik enorm veel interesse in de woning heb, mag dat?

Nee, het verkoopproces gaat via de makelaar. Verkopers zijn er niet van gediend dat geïnteresseerden aanbellen zonder een afspraak met de makelaar te hebben gemaakt. Verkopers kunnen in overleg met de makelaar zelfs besluiten het voorstel van mensen die zonder afspraak aanbellen niet in behandeling te nemen. Pas hier dus mee op en houd u aan de procedure.

Ik bied al voordat ik de woning heb bekeken, mag dat?

Ja, u mag van tevoren een voorstel neerleggen maar we kunnen niet vóór het open huis een deal sluiten. Alle kijkers van het open huis hebben dezelfde rechten en plichten en verdienen allemaal een eerlijke kans het huis te kopen.

Heb ik net zoveel kans als een ander?

Iedereen krijgt een eerlijke kans om een voorstel met bijbehorende voorwaarden in te dienen. U heeft dus evenveel kans als een andere bieder. De verkoper beslist welk voorstel het beste bij hun past.

Wat hoort er allemaal bij de woning? (Roerende Zakenlijst)

De door verkopers ingevulde roerende zakenlijst is leidend voor het sluiten van de deal. Zaken die ter overname worden aangeboden worden los gezien van het voorstel tenzij direct bij het bod wordt aangegeven welke spullen die ter overname worden aangeboden bij het voorstel in zitten. Kijk goed naar deze lijst voordat u een voorstel doet. Deze gegevens zijn opgenomen in de digitale brochure die u kunt downloaden bij de woningpresentatie op onze website. Bijvoorbeeld kachels, zonneschermen, luxaflex, kasten en planken e.d. kunnen ter overname worden aangeboden.

 

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring