Page content

Waarde

Waarde

Wat is waarde?

Het begrip waarde is enorm ruim, wat is iets waard? Wat vind jij iets waard? Voor de één is een product of dienst veel meer waard dan voor een ander. Waarde is ook een soort universeel begrip. Een maatstaaf van waaruit je kunt gaan rekenen.

Hoe waarde bepalen

Om een waarde te bepalen wordt een product of dienst veelal met andere soortgelijke producten of diensten vergeleken. Als er in een straat vergelijkbare huizen worden verkocht voor rond de 2 ton zal jouw huis waarschijnlijk ook in die categorie vallen. Tenzij het huis afwijkt qua luxe, ligging of oppervlaktes.

Taxatiewaarde

Een taxateur vergelijkt een woning ook met andere soortgelijke woningen. Met een exel-sheet kun je meerdere huizen vergelijken en plussen of minnen qua oppervlaktes en luxe. Zo komt de taxateur op een goede geschatte en onderbouwde waarde. Dat is de vergelijkingsmethode.

Onvoldoende referenties

Indien er onvoldoende referenties bekend zijn wat bijvoorbeeld in het buitengebied nogal eens voorkomt kan een taxateur een andere methodiek toepassen. Op basis van gemiddelde waardes per m2 of per m3 in combinatie met de waarde van de grond wordt er een berekening gemaakt. Ook dat is een geschatte onderbouwde waarde en geen wetenschap.

De markt

De waarde is afhankelijk van vraag en aanbod, we hebben gezien dat in de crisis de waarde van huizen naar beneden gingen. Toen het weer aantrok bleven de prijzen stabiel terwijl er nu weer een stenigende lijn is te zien. De waarde is mede afhankelijk van de marktomstandigheden. Taxateurs vermelden bij financieringsaanvragen de marktwaarde.

Discussie

Over het begrip waarde liggen de meeste meningen uiteen. Zelfs taxateurs mogen 10% afwijken in het taxatierapport. Dit betekent dat ook de waarde die een taxateur opschrijft niet heilig is. Wanneer er 3 taxateurs worden uitgenodigd om een huis te taxeren zullen er 3 verschillende waardes naar voren komen. Diverse instanties proberen dit te vangen in modelwaardes maar taxeren blijft een specialisme wat niet te vangen is in één model.

Tot slot

Wanneer we willen weten wat iets waard is zullen we dat moeten onderzoeken. Vaak vergelijken we het met andere producten. Daarnaast is het de vraag wat jij iets waard vindt. Wil je bij een huis kopen iets teveel betalen omdat dit je droomhuis is? Prima, het huis is dan voor jou iets meer waard dan voor een ander.

Waardebepaling

Ook bij een waardebepaling wordt een huis vergeleken met meerdere huizen die in de straat of buurt zijn verkocht. Meerdere aspecten komen aan bod. Wat heeft het huis destijds gekost, wat wordt de prijs als het wordt geïndexeerd. In hoeverre hebben er verbouwingen plaats gevonden en hoeveel meerwaarde heeft dat. Samen met de makelaar wordt bepaald wat de geschatte opbrengst (verkoopwaarde) zal zijn bij verkoop.

Wat is mijn huis waard?

Wil je weten wat jouw huis waard is? Maak dan een afspraak voor een gratis waardebepaling en adviesgesprek. We brengen dan samen de verkoopkansen en mogelijkheden inzichtelijk. De overwaarde kan weer worden gebruikt om een “nieuwe” woning te kopen.

Begrippenlijst >>

Contact >>

Klik voor meer informatie:

Huis verkopenwaardebepalingaankoopmakelaartaxatieover ons.