Page content

Vrij op naam

Vrij op naam

Vrij op naam

Wat betekent een huis vrij op naam kopen?

Bij een nieuwbouwwoning staat achter de vraagprijs de toevoeging v.o.n. Vrij Op Naam wil zeggen dat er geen overdrachtsbelasting maar BTW wordt geheven op de koopsom. Wel komen de kosten voor de notaris en de bouwrente voor uw rekening.

Vrij op naam bij bestaande bouw

Soms komt u bij bestaande bouw de toevoeging v.o.n. tegen hetgeen betekent dat de verkopers in dat geval de kosten voor overdracht betalen. Veelal zijn dat de overdrachtsbelasting en notariskosten. Nadeel van kopen vrij op naam is de onderhandelingsruimte, die is vaak nihil of erg klein. Hierbij ligt het eraan op welke manier de makelaar dit heeft gecommuniceerd met z;n klanten. Indien het een vast bedrag of bieden vanaf bedrag is blijft er geen onderhandelingsruimte over. Sommige makelaars organiseren ook de zogenaamde vrij op naam weken waarbij de verkopers de kosten betalen.

Welke bijkomende kosten betaal je wel?

Mooi! Op bijkomende kosten voor overdrachtsbelasting en de notaris hoef je dus niet te rekenen. Maar reken je niet rijk: als je een woning vrij op naam koopt, betekent dat niet dat jij helemaal geen bijkomende kosten meer voor jouw rekening krijgt. Houd rekening met 2 tot 3% aan bijkomende kosten bovenop de koopsom.

Met hypotheek?

Koop jij deze woning met een hypotheek? Dan betaal je niet alleen de hypotheekadviseur om je hypotheek te regelen, maar ook de notaris voor het opmaken van de hypotheekakte. Vergeet niet dat aan de diensten van een makelaar, taxateur en verhuisservice natuurlijk ook een prijskaartje hangt. Sluit jij je hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Hiervoor betaal je ook afsluitkosten.

Meerwerk en bouwrente

Koop je een nieuwbouwwoning von? Als je kiest om af te wijken van het standaard bouwplan worden er kosten gerekend voor meerwerk en kun je ook nog te maken krijgen met bouwrente. Ook kun je nog normale verbouwingskosten verwachten, bijvoorbeeld voor schilder- of stucwerk.

Begrippenlijst >>

Contact >>