Page content

Verkocht onder voorbehoud

Wat betekent verkocht onder voorbehoud?

Wanneer een deal voor een huis is gesloten krijgt deze woning de status “Verkocht onder voorbehoud”, Dit betekent dat de woning in principe verkocht is met uitzondering van de ontbindende voorwaarden. Dat zijn vaak de gebruikelijke voorwaarden zoals het voorbehoud financiering.

Ontbindende voorwaarden

Wanneer de ontbindende voorwaarden zijn uitgewerkt krijgt de woning de status “Verkocht”. Tussen een deal sluiten en het aanmelden “onder voorbehoud” kunnen enkele weken overheen gaan. Dat heeft vaak te maken met de gegevens uitwisseling en het opstellen van de koopovereenkomst. Die overeenkomst moet eerst door koper en verkoper worden gecontroleerd waarna er pas wordt getekend. Soms zijn koper en verkoper het nog niet eens over de inhoud van de overeenkomst waardoor het tekenen vertraging ondervind.

Verkocht onder voorbehoud

Wanneer status veranderen

Per makelaar verschilt de tijd wanneer een woning aan/afgemeld wordt en de status “verkocht onder voorbehoud” krijgt. Indien beide partijen de koopovereenkomst hebben getekend kan de makelaar dit zichtbaar maken op de websites. In sommige gevallen wachten makelaars totdat de 3 dagen bedenktijd zijn verstreken.

Geen voorbehoud

Indien er geen voorbehoud in de koopovereenkomst is opgenomen krijgt de woning vaak na de 3 dagen bedenktijd de status “Verkocht”. De status “Verkocht onder voorbehoud” wordt dan overgeslagen.

Te vroeg afmelden

Makelaars zijn er over het algemeen voorzichtig mee een woning te snel van status te veranderen. Er kunnen allerlei factoren meespelen waarom een gesloten deal niet leidt tot een getekende overeenkomst. Wanneer de woning te snel van status veranderd kunnen potentiĆ«le kandidaten afzien van het reageren op een woning. Ze denken dan; helaas te laat. Mocht de deal niet doorgaan hebben de verkopers geen andere kandidaten op de reserveband zitten en zal de status weer terug worden gebracht tot “beschikbaar”.

Lang verkocht onder voorbehoud

Soms komt het voor dat kopers meer tijd nodig hebben om een hypotheek – financiering te regelen, zolang de financiering niet rond is, en het voorbehoud niet is verlopen. Is de woning nog niet definitief verkocht. Deze termijn kan oplopen van standaard 4/5 weken naar 6/8 weken en soms nog wel langer. Het kan nooit geen kwaad om de makelaar te bellen of een woning weer beschikbaar komt omdat het al zolang de status “verkocht onder voorbehoud” heeft.

Begrippenlijst >>

Contact >>