Page content

TaxateursUnie

Taxateursunie

Taxateursunie

Wat is TaxateursUnie?

TaxateursUnie is net zoals NWWI een validatie-instituut. Ze controleren taxatierapporten van de aangesloten taxateurs. Taxateurs Unie valideert, voor circa 2.000 aangesloten taxateurs, taxatierapporten voor verschillende doeleinden:

  • financieringstaxaties (met NHG);
  • taxaties Bijzonder Beheer of Intensief Beheer;
  • woningcorporatie taxaties.

Taxateurs Unie is het eerste en op een na grootste ISO 9001:2008 (met addendum) gecertificeerde Taxatie-Validatie-Instituut van Nederland. Voor de diverse stakeholders als taxateurs, taxatiebureaus, banken/geldverstrekkers, intermediairs, woningcorporaties en consumenten is het platform van Taxateurs Unie voorzien van specifieke ‘features’. Taxateurs Unie haar Mission Statement betreft, onafhankelijk van welke partij of belangengroepering ook, voor alle relevante partijen op de markt voor onroerend goed taxaties een spilfunctie vervullen.

Dat is een hele mond vol maar komt er in het kort gezegd op neer dat deze vereniging compleet onafhankelijk ten opzichte van welke partij dan ook de taxatierapporten controleert.

Regio

De taxateur was vroeger gebonden aan een regio. Zo kon je door trucjes meerdere raio’s verkrijgen. Dat is inmiddels veranderd, de taxateur mag nog maximaal 20 km rondom zijn kantoor (inschrijving) taxeren. Hiermee wordt de plaatselijke bekendheid belangrijker waarmee de betrouwbaarheid van het toeneemt. Zo kan een taxateur uit Groningen niet meer een huis taxeren in Zwolle.

Uitzonderingen op 20 km

Uitzonderingen zijn er altijd, dat ligt aan de opdrachtgever. Ik heb wel eens woningen getaxeerd in Maastricht terwijl mijn kantoor in Zwolle is gevestigd. Dat diende een speciaal doel en in de rapporten is toen de plaatselijke bekendheid uitgesloten.

Begrippenlijst >>

Contact >>