Page content

Stadsverwarming

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een manier om je huis te verwarmen zonder het gebruik van gas. Soms wordt er een boiler geplaatst als warmwatervoorziening. Met stadsverwarming heb je geen CV-ketel maar ontvangt de woning warmte via een netwerk.

stadsverwarming

Voordeel:

Je hebt geen CV-ketel nodig in het huis en bespaart hierdoor ruimte en onderhoudskosten. Ook het vervangen van een nieuwe CV-ketel is niet aan de orde. Daarnaast zijn er geen gasleidingen in de woningen aanwezig waarmee het gevaar van gaslekkage wordt voorkomen. Ook is deze vorm van verwarmen beter voor het milieu en door schaalvergroting energiebesparend(er) dan fossiele brandstoffen.

Nadeel:

Vaak is er maar één leverancier waaraan je bent gebonden. Even switchen van leverancier kan vaak niet.

Ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens krijgen warmte via stad- of blokverwarming. Dit zijn manieren om je huis te verwarmen of om warm water te krijgen zonder het gebruik van gas. Heb je stadsverwarming, dan heb je geen eigen cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.

Warmtewet

De Eerste Kamer heeft in 2009 ingestemd met de Warmtewet. Door deze wet profiteren huishoudens met stadsverwarming van een daling van de prijzen. Per 1 januari 2014 zijn de volgende zaken wettelijk geregeld:
1. Er zijn landelijke maximumtarieven voor warmte. Uw leverancier mag niet méér rekenen dan die tarieven.
2. Wanneer de warmteleverancier u mag afsluiten
3. Wanneer u recht hebt op compensatie bij een storing
4. Wat er in de overeenkomst tussen u en de warmteleverancier moet staan, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de warmte en over de dienstverlening.
5. Uw rechten en plichten bij het meten van uw warmteverbruik
6. En de mogelijkheid om een meningsverschil tussen u en uw warmteleverancier bij een geschillen-commissie voor te leggen. Die commissie beslist dan wie er gelijk heeft.

Smienthof in Zwolle Stadshagen

De woningen die aan Smienthof in Zwolle staan zijn verbonden met zo’n systeem. Daar staat een aparte CV-installatie die alle woningen van warmte voorziet. Dit gecombineerd met zonnepanelen. Gasaansluitingen zijn daar niet. Ook in Breecamp zijn de woningen aangesloten op stadsverwarming. De energiebron is daar houtkrullen. Vraag de makelaar altijd om informatie over de warmtebron wanneer u een huis gaat bezichtigen.

Begrippenlijst >>

 

Huis-verkopen-Zomer-Makelaars-ZwolleGratis-Waardebepaling-Zomer-Makelaars-ZwolleContact Zomer Makelaars Zwolle

    Comment Section

    0 reacties op “Stadsverwarming

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.