Page content

Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Samenlevingscontract

Wat is een samenlevingscontract?

Dit contract regelt tussen twee of meer personen de vermogensrechtelijke verhoudingen. Hierbij gaat het erom dat ze  samen een gemeenschappelijke huishouding voeren (samenlevings-contract – samenwonen). In Nederland werd op 23 september 2005 in Roosendaal voor het eerst een samenlevingscontract tussen meer dan twee personen aangegaan.

Naast vermogensrechtelijke verhoudingen kunnen ook andere zaken in een samenlevingscontract geregeld worden, zoals afspraken over eventuele kinderen.

Vanaf de jaren tachtig werd het contract populair onder twee verschillende groepen:

  • personen die wel hun relatie willen regelen, maar niet wilden trouwen,
  • personen die wel hun relatie willen regelen, maar nog niet mochten trouwen.

Door de invoering van eerst het geregistreerd partnerschap en later de openstelling van het huwelijk voor homo’s en lesbiennes is in Nederland de noodzaak van een samenlevingscontract voor die tweede groep nu minder groot.

Trouwen

Veel stellen hebben er in het verleden voor gekozen om te trouwen zodat alle rompslomp werd vermeden. Vooral wanneer er kinderen in het spel waren of kinderen op komst waren was trouwen erg populair.

Een Weetje:

Scheiden en samenlevings-contract met de nieuwe partner!

Afgelopen week weer tot een nieuwe ontdekking gekomen. Wanneer je nog getrouwd bent met je ex is het mogelijk om toch een samenlevings-contract met je nieuwe partner af te sluiten. De notaris kan je helpen om dit contract op te stellen.

Wanneer je in een scheiding bent verwikkeld kan het soms lang duren voordat alles is afgewikkeld terwijl je alweer samenwoond met je nieuwe partner. Om nu ook alles juridisch af te dekken kan het verstandig zijn om een zo’n contract af te sluiten.

Veel mensen denken echter dat je eerst officieel gescheiden moet zijn voordat je een samenlevingscontract met de nieuwe partner aan kan gaan, dat is echter een misverstand. Vraag de notaris voor meer informatie.

Begrippenlijst >>

Contact >>