Page content

Recht van erfpacht

Recht van Erfpacht

Recht van Erfpacht

Wat betekent Recht van erfpacht?

De grond en de opstal (woning) is soms gesplitst en heeft soms twee eigenaren, de ene is eigenaar van de grond terwijl de andere eigenaar is van de opstal. De grond is dus van iemand anders, dit kan de gemeente, een investeerder of bijvoorbeeld een woningstichting zijn. Als gebruiker van de grond en eigenaar van de opstal huurt u de grond voor een overeengekomen huurprijs. Deze huur wordt ook wel canon of erfpachtcanon genoemd. (Recht van erfpacht)

Investeren in grond

Soms investeren particulieren of andere investeerders in grond, in Amsterdam is erfpacht heel gewoon terwijl dat in Zwolle mondjesmaat voorkomt. In het verleden zijn er projecten opgezet waarbij de starter op de woningmarkt werd geholpen een woning te kopen, de woningstichting of gemeente bleef eigenaar van de grond terwijl de koper eigenaar werd van de woning. Deze constructie wordt bij de notaris vastgelegd.

Zwolle en erfpacht

In de Kamperpoort en Stadshagen in Zwolle zijn nog enkele woningen te vinden die op erfpacht staan, o.a. aan de Lijnbaan betalen de bewoners aan de woningstichting een vergoeding voor de grond terwijl in Stadshagen sommige woningbezitters de grond om niet gebruiken. Deze canon is dan afgekocht waardoor de woningeigenaren geen vergoeding voor de grond hoeven te betalen.

Begrippenlijst >>

Contact >>