Page content

Portiekwoning

Wat is een portiekwoning?

PortiekwoningPortiekwoning: Een portiek is vaak een ingebouwde, aan de straatzijde geheel open ruimte. Daarin bevindt zich de ingang van een gebouw. De woningen hebben een gemeenschappelijke ingang. Deze wordt portiek genoemd. Vaak zijn ze rond een gemeenschappelijk trappenhuis gebouwd. In het algemeen zijn portiekwoningen gespiegeld gebouwd. Dat wil zeggen dat de woningen aan de linkerzijde van het portiek inwendig het spiegelbeeld van die aan de rechterzijde zijn.

Portiek en galerij

Het verschil tussen een portiek en een galerij is de gemeenschappelijke ruimte waarin men binnenkomt. Vanuit de portiek zijn alle “appartementen” rechtstreeks al dan niet via een trap of lift te bereiken. Bij een galerij kan men ook via een centrale ingang binnenkomen maar liggen alle “appartementen” aan een lange galerij. Via de centrale ingang komt men aan bij de galerij in plaats van rechtstreeks via de trap naar de woningen. De galerij kan zowel aan de binnenkant en aan de buitenkant lopen.

Voorbeeld van een portiekflat in Zwolle zijn Ruusbroecstraat en Hornstraat. Een galerijflat vind je aan de Obrechtstraat.

Begrippenlijst >>

 

Huis-verkopen-Zomer-Makelaars-ZwolleGratis-Waardebepaling-Zomer-Makelaars-ZwolleContact Zomer Makelaars Zwolle

    Comment Section

    0 reacties op “Portiekwoning

    Plaats een reactie


    *