Page content

Opstalverzekering

Opstalverzekering

Opstalverzekering

Wat is een opstalverzekering?

De verzekering dekt in de meeste gevallen de schade aan uw huis, de opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. (opstalverzekering)

U bent verzekerd als uw huis beschadigd raakt door iets waar u zelf niets aan kunt doen, zoals schade door brand, water of storm. Let op: Verzekeraars hebben ook uitsluitingsclausules de “zogenaamde kleine lettertjes”.

Zorg ervoor dat het duidelijk is voor welke schade u wel- en/of niet verzekerd bent. Tip: Sluit voordat u naar de notaris gaat voor de overdracht van uw “nieuwe” droomhuis een woonhuisverzekering af. Het komt nogal eens voor dat ik met een koper bij de notaris zit die aangeeft dat deze verzekering nog niet is geregeld.

Bij de notaris worden de handtekeningen gezet en komt er een datum met tijdstip op de akte te staan. Mocht er schade aan de woning ontstaan na het tekenen van de akte ben je als koper niet verzekerd. Regel dat!

Appartementen

Bij appartementen wordt u van rechtswege automatisch lid van de VvE. In deze meeste gevallen is het gehele gebouw verzekerd. Het appartement wat u heeft gekocht maakt daar dan onderdeel van uit. Je hebt ook woonhuizen die bijvoorbeeld gesplitst zijn in 2 of 3 appartement. Let dan goed op of er wel een actieve VvE aanwezig is en dat er een opstalverzekering is afgesloten. Is dat niet zo moet u alsnog een woonhuisverzekering afsluiten.

Uitstel van de transportdatum

Indien koper en verkoper in overleg met de notaris hebben besloten de transportdatum te verplaatsen naar een eerder of later tijdstip is het slim om dit ook door te geven aan verzekeraar. Indien de overdracht eerder plaats vindt zou het zo maar kunnen dat de woning enkele dagen of weken niet verzekerd is. Dat is natuurlijk een ongewenste situatie en kan veel geld kosten mocht er schade ontstaan. Dat is afhankelijk van de situatie geldt voor zowel de koper als de verkoper. Bekijk ook de video.

Video: Opstalverzekering en…….

Begrippenlijst >>

Contact >>