Page content

Kopersmarkt

Wat is een kopersmarkt?

KopersmarktIn de woningmarkt wordt gesproken over een verkopersmarkt en een kopersmarkt. Bij een verkopersmarkt heeft de verkoper het grotendeels voor het zeggen en in een kopersmarkt de koper.

Veel aanbod

Indien er veel aanbod is en relatief weinig kopers heeft de koper het voor het zeggen. Er is in zo’n markt voldoende keuze voor een goede onderhandelings positie van de koper.

Meerdere huizen tegelijk bieden

In het verleden heb ik meegemaakt dat geïnteresseerden op meerdere woningen tegelijk boden. Ze verhogen daarmee de druk op de verkoper en daarmee meer in control dan de verkoper. Je hebt een goede makelaar nodig die jouw belangen behartigt en beschermt tegen emotionele beslissingen.

Bedenktijd

De koper heeft 3 dagen bedenktijd maar de verkoper niet. Houdt er dus rekening mee dat wanneer de handtekening op de koopovereenkomst is gezet je als verkoper niet meer terug kunt. De koper kan binnen 3 dagen na ter handstelling van de koopovereenkomst nog zonder opgave van reden afzien van de koop.

Conclusie:

In een kopersmarkt heeft een koper een betere uitgangspositie dan de verkoper. Veel aanbod en weinig kopers zorgt ook voor prijsdalingen of keiharde onderhandelingen waarbij de koper in het voordeel is.

Begrippenlijst >>

Contact >>