Page content

Koopovereenkomst

Koopovereenkomst

Koopovereenkomst

Wat is een Koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst is niets ander dan het het in een overeenkomst vastleggen van de afspraken die zijn gemaakt. Bij het kopen van een huis zijn dat onder andere:

  • Wat is er gekocht?
  • Tegen welke prijs?
  • In welke staat?
  • Tegen welke voorwaarden?
  • Van wie is gekocht?
  • Wie heeft gekocht?
  • Wanneer wordt er geleverd?

Wanneer rechtsgeldig?

Van rechtswege is een deal bij het kopen van een huis pas rechtsgeldig wanneer de handtekeningen op de overeenkomst staan. De koper heeft daarna nog 3 dagen bedenkt, de verkoper niet. Een mondelinge deal is dus niet rechtsgeldig bij het kopen of verkopen van een huis.

Het is belangrijk om te weten of je een huis koopt van de eigenaar. In het kadaster kun je controleren wie de eigenaar is. Bij erfgenamen wordt dat wat lastiger en is een verklaring van erfrecht nodig om te zien welke personen de eigenaren zijn.

Voorlopig?

Ook wordt er wel gesproken over een “voorlopige” koopovereenkomst. In de volksmond wordt hier de overeenkomst mee bedoeld omdat veel mensen denken dat die voorlopig is. De voorlopige overeenkomst wordt alleen zo genoemd omdat er vaak ontbindende voorwaarden in zijn opgenomen. Indien er een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden gaat de koop niet door. Vandaar het woord voorlopig.

Geldigheidsduur

De koopovereenkomst blijft ook geldig na het transport bij de notaris. Let op: de akte van levering is dus geen vervanging voor de koopovereenkomst. De koopovereenkomst wordt in de meeste gevallen opgesteld door de makelaar. Ook de notaris kan een koopovereenkomst opstellen.

Begrippenlijst >>

Contact >>

Video:

De gekste clausules in de koopovereenkomst!