Page content

Intrekkingskosten

Wat zijn intrekkingskosten?

Veel makelaars hanteren een al dan niet vast tarief bij het uit de verkoop halen van de woning. De intrekkingskosten van makelaars varieren tussen € 250,- en € 1250,-, let dus goed op welke bemiddelingsovereenkomst of contract u tekent. Indien een makelaar uw verwachtingen niet waar kan maken wilt u toch ook kosteloos de overeenkomst kunnen ontbinden? Er zijn ook makelaars die hun diensten aanbieden op basis van No Cure, No Pay.

Intrekkingskosten

Verschil tussen intrekkingskosten en No Cure, No Pay

Bij het verkopen van je woning worden er vaak een aantal makelaars uitgenodigd. Hieruit wordt gekozen welke de opdracht tot aankoop of verkoop wordt gegunt. De afspraken die je maakt worden vastgelegd in een overeenkomst tot bemiddeling. Maar in die overeenkomst wordt vaak gebruik gemaakt het artikel intrekkingskosten.

  • Intrekkingskosten is een soort boete die je moet betalen wanneer je een opdracht tot dienstverlening weer intrekt of opzegt. Zeg maar en soort boeteclausule, wat wel op kan lopen tot meer dan 1250 euro.
  • Er zijn ook makelaars die werken op basis van No Cure, No Pay, wanneer de klant de opdracht in zou trekken zijn daar geen kosten aan verbonden.

Bespreek duidelijk van te voren of je wel of niet iets moet betalen wanneer je de opdracht intrekt, en hoeveel dat is. Ik heb wel eens meegekregen dat verkopers de woning uit de verkoop wilden halen en 2% courtage moesten betalen. Dat is erg zuur als het verkooptraject niet het beoogde resultaat oplevert.

Kijk dus als consument  heel goed  naar wat je hebt afgesproken en hoe dat in de overeenkomst is vastgelegd. Laat de gemaakte afspraken duidelijk omschrijven zodat daar geen meningsverschil over kan ontstaan voordat je een handtekening zet,  want voorkomen is beter dan genezen

Tip van de makelaar: Neem voordat je met een makelaar in zee gaat de consumentenvoorwaarden goed door zodat je weet waar je aan toe bent.

Begrippenlijst >>

Contact >>