Page content

Huurbeding

Huurbeding

Huurbeding

Wat is een huurbeding?

Het huurbeding is een bepaling in de hypotheekakte die stelt dat de schuldenaar het betreffende pand niet mag verhuren zonder schriftelijke toestemming van de geldverstrekker. Ook voor tijdelijke huur (ook via Leegstandswet) is toestemming nodig van de geldvertrekker. Hiermee wil de bank voorkomen dat de woning bij gedwongen verkoop minder opbrengt.

Zonder toestemming verhuren

Toch komt het veelvuldig voor dat eigenaren de woning zonder toestemming aan iemand anders verhuren of in gebruik geven. De waarde bij gedwongen verkoop daalt dan enorm. Normaal gesproken wordt een woning leeg en ontruimt vrij van hypotheken en beslag geleverd. Wanneer de woning in gebruik is gegeven aan derden kan dat niet. De bank loopt hierdoor een enorm risico als de schuldenaar bijvoorbeeld de hypotheek niet betaald.

Bank loopt risico

Vaak wordt er gedacht, dat heeft toch niemand door? Of, daar kraait geen haan naar! In het verleden is het voorgekomen dat een bank per direct de hypotheeksom opeiste  wanneer ze eracht kwamen dat de woning in verhuur was gebracht. Dat risico wil je als woningbezitter toch niet lopen? Je hebt er via het huurbeding in de hypotheekakte voor getekend dat je niet zult verhuren.

Toch verhuren

Als je toch wilt verhuren vraag dan toestemming aan de geldvertrekker. In sommige gevallen willen ze best meewerken en loop je als eigenaar geen risico. Verhuur je toch stiekem? Dan ligt het risico volledig bij de eigenaar-verhuurder.

Begrippenlijst >>

Contact >>