Page content

Herbouwwaarde

Wat betekent herbouwwaarde?

HerbouwwaardeIn herbouwwaarde van een woning zit het antwoord al een beetje verscholen. Dat is het bedrag wat nodig is om de woning opname te bouwen. Wel op dezelfde locatie en met dezelfde bestemming en afmetingen. Eigenlijk precies zoals het er stond.

Opstal

De herbouwwaarde is gebaseerd op de woning zelf (de opstal) en niet op de grond. Er wordt een keuze gemaakt met behulp van onderstaande gegevens:

Inhoud

De inhoud wordt berekend in kubs m3, hoe groter de woning des te hoger de kosten uit zullen vallen. In de herbouwwaardemeter zijn verschillende prijzen zichtbaar waarmee we kunnen rekenen.

Type

Het type kan worden aangegeven zoals; Tussenwoning, 2/1 kapwoning en bijvoorbeeld vrijstaand.

Fundering

Indien de fundering in stand is gebleven wordt deze niet meegerekend in de herbouwwaarde. Echter in sommige gevallen kan het voorkomen dat ook de fundering teniet is gegaan. Let daar goed op tijdens het verzekeren.

Dak en constructie

Het dak en de constructie is mede bepalend voor de waarde van een huis. Hierin kunnen verschillende keuzes worden gemaakt.

Luxe

Een luxe afgewerkte woning met 2 badkamers voorzien van allerlei technische snufjes is natuurlijk duurder om weer op te bouwen. Hier kan worden aangegeven hoe luxe de woning is.

Bereikbaarheid (toeslagen)

Hier wordt vaak niet aan gedacht. Des te makkelijker de woning te bereiken is des te goedkoper de bouw- en transportkosten. Indien een woning moeilijker is te bereiken kan hiervoor een toeslag percentage worden opgegeven.

Appartement(en)

De herbouwwaarde wordt bij appartementen niet vermeld. Dit komt doordat men de waarde van de woning niet kan bepalen op een onderdeel van de woning, in dit geval een appartement. Een appartement is meestal verzekerd via de Vereniging van Eigenaren. Het gehele gebouw is verzekerd en de eigenaren betalen maandelijks een bedrag aan VvE kosten. Daarin zit meestal ook het bedrag voor de opstalverzekering in verwerkt.

Begrippenlijst >>

Contact >>