Page content

Bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport

Bouwkundig rapport

Wat is een Bouwkundig Rapport?

Een bouwkundig rapport wordt door een bouwkundig inspecteur opgesteld nadat hij de woning heeft gebeurt. Hij legt zijn bevindingen vast in het rapport. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen kosten die gemaakt moeten worden om het gebouw in stand te houden.En de kosten die er op termijn aan zitten te komen. Zeg maar de kosten binnen 1 jaar (directe herstelkosten) en binnen 5 jaar (onderhoudskosten op termijn).

Waarom een bouwkundig rapport?

Veel zaken worden door kopers en aankoopmakelaars niet bekeken. Een aankoopmakelaar kijkt bijvoorbeeld niet onder de dakpannen. Een bouwkundig inspecteur meestal wel. Als koper wil je weten wat je koopt. De verkoper heeft wel een meldingsplicht maar als koper is er ook de onderzoeksplicht. Als je een bouwkundig inspecteur inschakelt heb je daar als koper grotendeels aan voldaan.

Ervaring

Enkele jaren geleden hielp ik klanten om een woning aan te kopen. Daar was door de verkopend makelaar een bouwkundige keuring uit laten voeren. De directe herstelkosten in het rapport waren begroot op € 3500,-. Mijn gevoel zei dat er iets niet klopte. Ik heb de koper toen geadviseerd om opnieuw een bouwkundig rapport op te laten maken. (Ik vertrouwde het niet) Dat hebben mijn klanten gedaan en wat ik al voorspelde kwam uit. De directe herstelkosten waren het tienvoudige. Maar liefst € 35000,- kwam er in het rapport te staan. Ook het hele dak moest worden vervangen. Dat zal je maar gebeuren!

Tegenwoordig kan een bouwkundig inspecteur veel meer inspecteren dan vroeger. Middels infrarood inspectie sporen ze tegenwoordig lekken in vloerverwarming of slechte isolatie van de woning op.

Begrippenlijst >>

Contact >>