Page content

Bouwdepot

Bouwdepot

Bouwdepot

Wat is een bouwdepot?

Een bouwdepot is een rekening waarop de hypotheek voor een nieuwbouwwoning wordt gestald en waarmee in termijnen de aannemer wordt betaald, dit betekent letterlijk – in bewaring geven – Ook bij een verbouwing van een bestaande woning kan er sprake zijn van een depot. Het extra hypotheekbedrag wordt dan in een (ver)bouw-depot gezet. De verbouwingskosten worden vanuit deze rekening betaald. Bij een premiedepot wordt geld geparkeerd om de premies voor een levensverzekering te betalen. In het taxatierapport wordt bij bestaande bouw de verbouwingspacificatie opgenomen en taxeert de taxateur de waarde vóór verbouwing en de waarde ná verbouwing.

Bedrag lenen

Je leent bij de bank een bepaald bedrag, dat voor maximaal 2 jaar in het bouwdepot wordt gezet. Maak je kosten bij de verbouwing of bouw, dan stuur je de facturen naar de bank. Deze betaalt de kosten dan direct uit aan bijvoorbeeld de aannemer. Schiet je zelf bepaalde kosten voor, dan kan dat bedrag uit het depot naar je rekening overgemaakt worden.

Verbouwingskosten

De kosten die je mag betalen uit je depot zijn beperkt tot de kosten die echt voor de bouw of verbouwing gebruikt worden. Dit zijn dus de kosten voor alle ‘vaste’ zaken, ofwel zaken die je niet mee kunt nemen bij een verbouwing. Zo mag een tegelvloer in de douche wel uit het depot betaald worden, maar de gordijnen die je in de douche ophangt niet. Kosten die je maakt voor bijvoorbeeld de aannemer en elektricien mogen ook uit het bouwdepot betaald worden. Twijfel je of bepaalde kosten uit het bouwdepot betaald mogen worden, vraag dit dan altijd even na bij de bank.

Verbouwingspecificatie

Als je een huis hebt gekocht en wilt verbouwen voordat je de woning betrekt wordt er vaak gebruik gemaakt van een bouwdepot. De taxateur taxeert dan de waarde vóór verbouwing en ná verbouwing. Zorg voor een goede verbouwingspacificatie zodat van tevoren duidelijk is wat je wilt verbouwen.

Begrippenlijst >>

Contact >>