Page content

Bloot eigenaar

Wat is een bloot eigenaar?

bloot eigenaarJe bent bijvoorbeeld eigenaar van een onroerende zaak maar iemand anders heeft daarop een beperkt zakelijk recht. Dit kan bijvoorbeeld met de grond en een opstal.

Voorbeeld:

De één is eigenaar van de grond terwijl de ander eigenaar is van de woning. Een huis kan zijn gesplitst in 2 delen. Namelijk de grond en de opstal. Koper 1 koopt de grond en koper 2 koopt de opstal om in te gaan wonen.

Vergoeding voor gebruik

Meestal wordt er een vergoeding afgesproken die de eigenaar van de woning betaald aan de eigenaar van de grond. Dit wordt ook wel canon genoemd. De gebruiker van de grond mag dit doen met de zelfde rechten en plichten als wanneer hij/zij eigenaar zou zijn.

In de meeste gevallen wordt de vergoeding elk jaar geïndexeerd, je gaat dus steeds meer betalen voor het gebruik. In sommige gevallen is de canon afgekocht en hoeft er geen vergoeding meer voor de grond te worden betaald.

Door het recht van die ander heeft de bloot eigenaar over het algemeen niet de directe beschikking over zijn goed. Het goed zelf wordt de bloot eigendom genoemd.

Kopen van de grond

Er zijn verschillende erfpacht constructies, bij sommigen kun je de grond na bijvoorbeeld 10 jaar erbij kopen. In de erfpachtvoorwaarden is opgenomen tegen welke formule de grond dan kan worden gekocht. Vraag hiervoor altijd een makelaar om advies.

Beperkte rechten

Enkele beperkte rechten zijn bijvoorbeeld:

 • erfpacht
 • beklemming
 • recht van opstal
 • recht van vruchtgebruik
 • recht van gebruik of bewoning

Vragen? Neem dan contact met ons op!

Huis-verkopen-Zomer-Makelaars-ZwolleGratis-Waardebepaling-Zomer-Makelaars-ZwolleContact Zomer Makelaars Zwolle

  Comment Section

  0 reacties op “Bloot eigenaar

  Plaats een reactie


  *