Page content

Aankoopbegeleiding

Aankoopbegeleiding

Aankoopbegeleiding door Meindert

Wat is aankoopbegeleiding?

Wanneer een aankoopmakelaar een aankooptraject begeleidt noemt met dit aankoopbegeleiding. De aankoopmakelaar neemt de “koper” stap voor stap mee door het koopproces. Dat begint bij een bezichtiging en eindigt bij het bezoek aan de notaris. Indien er na de overdracht nog zaken geregeld moeten worden staan de aankoopmakelaars van Zomer Makelaars ook klaar voor de klant.

Werkelijke waarde

Bij zo’n aankoopbegeleiding komt veel kijken, dat wordt nog weleens onderschat! Het begint met een bezichtiging en een inschatting van de werkelijke waarde van het aan te kopen huis. Daarin worden gebreken, ligging, staat van onderhoud en coulantheid meegewogen in de waardebepaling.

Advies

De aankoopmakelaar brengt vervolgens advies uit aan de geïnteresseerde. Voor het gemak noemen we de geïnteresseerde even koper. De koper denkt zelf ook even na over deze grote beslissing. Daarnaast is het belangrijk om helder te hebben wat de kosten voor een eventuele verbouwing mee te nemen in de beslissing.

Bieden

De aankoopmakelaar adviseert en de koper beslist. Wanneer er een bod wordt gedaan zal de aankoopmakelaar de onderhandelingen voeren en continu verslag uitbrengen aan de koper. Zo’n bod bestaan niet alleen uit een bedrag maar gaat ook over de overige voorwaarden.

Overige voorwaarden

De overige voorwaarden bestaan meestal uit de oplevertermijn, de ontbindende voorwaarden zoals financieringsvoorbehoud of verkoop eigen woning. Tevens kan er een bouwkundige keuring worden afgesproken. Deze bouwkundige keuring kan vóór het eerste bod plaats vinden maar ook nadat een mondelinge deal is gesloten. Daar kan de aankoopmakelaar in adviseren. Natuurlijk zijn er nog tal van ontbindende voorwaarden die we hier niet bespreken.

Deal

Wanneer er een deal is gesloten en de overige voorwaarden duidelijk zijn kan de verkopend makelaar de koopovereenkomst opmaken. De aankoopmakelaar controleert de stukken samen met de koper en geeft aan welke punten e.v.t. moeten worden aangepast. Dit communiceert hij of zij met de verkopend makelaar. Indien alles goed op papier staat en alle partijen akkoord zijn met de inhoud kunnen ze tekenen.

Tekenen

In de meeste gevallen laat de verkopend makelaar de verkopers als eerste tekenen. daarna ontvangt de aankoopmakelaar de door verkopers getekende stukken zodat de kopers kunnen tekenen. De stukken gaan dan naar de notaris die de juridische en financiële zaken afhandelt.

Termijnen in de koopovereenkomst

De aankoopmakelaar houdt de termijnen die in de koopovereenkomst staan genoemd in de gaten. Mocht de financiering niet op tijd akkoord zijn zal deze uitstel aanvragen. Ook dit gaat in overleg met de koper en diens hypotheekadviseur. Indien de financiering rond is en/of het financieringsvoorbehoud is verstreken is de koop definitief.

Eindinspectie

Met alle partijen wordt een tijdstip voor de eindinspectie afgesproken. De woning wordt net voor de overdracht bij de notaris geïnspecteerd. Ook worden de meterstanden opgeschreven waarvan de partijen een afschrift krijgen.

Notaris

Bij de notaris vindt de overdracht plaats. Nadat de akte van levering is ingeschreven bij het kadaster is de koper eigenaar. De aankoopmakelaars van Zomer Makelaars begeleiden de eindinspectie en gaan mee naar de notaris om u bij te staan.

Begrippenlijst >>

Contact >>