Is de makelaar verantwoordelijk voor afwijken woonoppervlakte?
15 december 2021 
in Vragen
2 min. leestijd

Is de makelaar verantwoordelijk voor afwijken woonoppervlakte?

Woonoppervlakte

Dit is een onderwerp waar veel over wordt gesproken. De woonoppervlakte, de officiële benaming is tegenwoordig GO-wonen, bepaalt grotendeels de waarde. Referentiewoningen worden gebruikt om qua verkoopprijs te vergelijken. Hierbij spelen GO-wonen en het perceel een grote rol. Logisch dat een makelaar een duidelijk beeld moet hebben van de oppervlaktes van hetgeen hij/zij verkoopt.

In veel systemen die makelaars gebruiken komt de BAG naar voren als woonoppervlak. Dat is de oppervlakte die de gemeente aan de woning heeft toegekend en wijkt in veel gevallen af van de meetinstructie die makelaars behoren te gebruiken. Deze meetinstructie is eenduidig en voorkomt misstanden bij het opmeten van de woning, tenminste wanneer de makelaar zich hieraan houdt.

Opmeten van de woning

De makelaar behoort de woning dus altijd op te meten of op te laten meten door een gespecialiseerd bedrijf. De aansprakelijkheid voor onjuiste weergave van woonoppervlaktes ligt in beginsel bij de makelaar. Afhankelijk met welk bedrijf er wordt samengewerkt kan de aansprakelijkheid zijn verlegd naar het bedrijf die de woning in opdracht van de makelaar opmeet. Zo’n bedrijf levert een meetrapport aan waarop alle afmetingen en oppervlaktes staan vermeld. Koop je een huis en twijfel je over de oppervlaktes, vraag dan naar het meetrapport.

Geleden schade is achteraf moeilijk vast te stellen

Wanneer de woonoppervlakte afwijkt van hetgeen je werkelijk koopt blijkt in veel rechtszaken de geleden schade moeilijk vast te stellen. Dat betekent niet dat er geen schade is geleden. Ook in de huidige woningmarkt waarbij de prijzen enorm zijn gestegen kan er sprake zijn van financiële schade ondanks dat de woning in waarde is gestegen. Een verschil van 10m2 woonoppervlakte bij een vierkante meterprijs van 3500 euro levert een waardeverschil van 35000 euro op. Dit moet dan worden teruggerekend naar de datum van koop. Wanneer je dit indexeert over een periode van 10 jaar met een gemiddelde indexering van 3% zou je kunnen uitrekenen wat de geleden schade is. Maar dat is te simpel gedacht omdat er meer bij komt kijken voordat een rechter uitspraak doet.

Sommige makelaars gebruiken een uitsluitingsclausule

Soms wordt in de koopovereenkomst een clausule gebruikt waarin de makelaar aangeeft dat de woning niet exact is opgemeten en de eventueel te lijden schade voor de koper zijn/haar rekening komt. Wees hier alert op en vraag in zo’n geval altijd om het meetrapport. Ook al houdt deze clausule in de praktijk bij de rechter geen stand. Het is beter voorkomen dan genezen. In zo’n geval kun je de aankoopmakelaar vragen de woning na te meten of een inmeter inschakelen.

Kwaliteit is de key

Zomer Makelaars in Zwolle heeft ervoor gekozen om de woning standaard op te laten meten waarbij de inmeter de bevindingen vastlegt in het meetrapport. Geen gedoe met verkeerde afmetingen of geschatte oppervlaktes zodat we de woning eerlijk en transparant aan kunnen bieden aan potentiële kopers. kwaliteit zorgt voor rust, niet alleen voor ons maar ook voor alle partijen die hierbij zijn betrokken.

Kortom, schakel een makelaar in die de zaakjes goed voor elkaar heeft zodat je geen gedoe achteraf hebt. Zo'n makelaar is Zomer Makelaars in Zwolle.

Meer weten? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek met één van onze makelaars.

Plan direct een gratis en vrijblijvend informatiegesprek > 

> Ik wil graag direct een makelaar spreken

Over de schrijver
Meindert Zomer is sinds 2010 register makelaar taxateur en eigenaar van Zomer Makelaars BV in Zwolle. Met veel kennis en ervaring heeft hij de afgelopen jaren enorm veel artikelen over de makelaardij geschreven om jou als consument verder te helpen. Overweeg je een woning te kopen of te verkopen? Stuur me dan even een bericht om een afspraak te plannen.
Reactie plaatsen