Page content

Huis kopen boven de vraagprijs

Huis kopen boven de vraagprijs

Is het slim om meer te bieden dan de vraagprijs?

Doordat de rente laag is en het huizenaanbod is gedaald staan de kopers weer in de rij. De vraag is groot en overbieden begint meer regel dan uitzondering te worden. De financiële mogelijkheden komen hierdoor onder druk te staan. De vraag die je jezelf moet stellen is; Kan ik dat wel betalen?

Als er meerdere potentiële kopers azen op één huis, moet je soms wel overbieden. Maar je moet er nog wel een hypotheek voor kunnen krijgen. Vanaf 2018 kun je nog maar maximaal 100 procent van de waarde van een huis financieren met een hypotheek. Bij het overbieden heb je dus ruim spaargeld nodig. Je betaalt het overboden bedrag en de bijkomende kosten uit jouw spaarpot. De verkopend makelaar probeert er natuurlijk het maximale uit te halen maar pas op met overbieden. Het is een grote teleurstelling wanneer de deal uiteindelijk niet doorgaat omdat je het niet kunt betalen. Zowel voor de koper(s) als de verkoper(s).

Voorbeeld:

De vraagprijs van een huis is € 239.000,-, er zijn meerdere bieders en je besluit € 247.500,- te bieden. Daarmee wordt de woning aan jou gegund. De koopovereenkomst wordt opgesteld en de taxateur ingeschakeld. De taxateur taxeert de woning op € 240.000,-. Daarbij kom je dus als koper € 7500,- tekort. Dit moet je uit eigen middelen betalen. Daarnaast zullen de kosten koper uit eigen middelen betaald moeten worden. Overdrachtsbelasting 2%, notariskosten € 800,-, de taxateur € 450,- en ook de hypotheekadviseur rekent voor het regelen van de hypotheek tussen de € 2500,- en € 3000,-. Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld moet je die dus ook zelf betalen.

Zonder aankoopmakelaar moet je in dit voorbeeld ruim € 16000,- zelf betalen. 

Volledige gekte op de huizenmarkt

Het is een optelsom van factoren. Tot 2013 waren de huizenprijzen aan het zakken. Het was niet duidelijk wanneer de bodem bereikt zou worden. Het kopen van een huis is in die tijd massaal uitgesteld. De laatste jaren wordt het gewenste huis alsnog gekocht. Tenminste, er wordt een poging gedaan. Daar komt de zeer lage hypotheekrente nog bij. Huurders moeten nu wel overstappen naar een koophuis omdat kopen nu veel goedkoper is. Tot slot is de spaarrente ook nog extreem laag. Dus zoeken spaarders naar een andere manier van investeren. Investeren in vastgoed is populair.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

Voordat je een bod neerlegt, moet je goed weten wat er maximaal mogelijk is. Dit doe je alleen al om jezelf een teleurstelling te besparen. Na het bereiken van een akkoord met de verkopers kun je nog wel onder de koop uit, maar dat moet je niet willen. Online kun je ongeveer bepalen wat je maximaal kunt lenen. Je kunt het nauwkeuriger laten bepalen door een hypotheekadviseur. De meeste online berekeningstools houden alleen maar rekening met het inkomen, maar er zijn meer factoren die een rol spelen bij het bepalen van de maximale hypotheek.

Koop niet zonder een voorbehoud

De verkopers hebben de macht op de huizenmarkt. Het komt voor dat verkopers geen voorbehoud van financiering in de koopovereenkomst willen. Met andere woorden, na het tekenen van het voorlopig koopcontract kun je niet meer onder de koop uit. Je hebt natuurlijk wel de wettelijke bedenktijd van drie dagen, maar daarna zit je aan de koop vast. Ook als je waarschijnlijk een hypotheek kunt krijgen, is een voorbehoud nog steeds verstandig. Het is pas definitief als de hypotheek verstrekt is.

Overbieden of zoeken naar alternatieven?

Je komt in een lastige situatie als overbieden de enige mogelijkheid is om het gewenste huis te kopen. In delen van Nederland zijn de koophuizen niet aan te slepen. Als overbieden de enige optie is om een huis in de gewenste stad te vinden, is mogelijk de enige oplossing om jouw wensen bij te stellen. Je kunt er ook voor kiezen om een spaarbuffer op te bouwen, maar de huizenprijzen stijgen sneller dan jij kunt sparen.

Meer weten? Neem dan snel contact met ons op!

Huis-verkopen-Zomer-Makelaars-ZwolleGratis-Waardebepaling-Zomer-Makelaars-ZwolleContact Zomer Makelaars Zwolle

Zomerbron

Comment Section

0 reacties op “Huis kopen boven de vraagprijs

Plaats een reactie


*