Biedprocedure

“Wij hebben zojuist een woning bekeken waar we graag mee verder willen maar hoe gaat dat nu eigenlijk. Moeten we voor een bepaalde tijd een voorstel doen? En als we de woning nog een tweede keer willen bekijken? Zijn we dan te laat?”

Dit zijn vragen die wij regelmatig te horen krijgen, hieronder leggen wij uit hoe de biedprocedure in z'n werk gaat.

Tip: Bekijk altijd alle informatie en media bij de woning op onze website. Hier is vaak meer media zichtbaar zoals een video en VR-Tour. Klik op aanbod en zoek de woning van je keuze op. Ga naar aanbodpagina >


Stap 1: 

Als er erg veel vraag is naar een woning zullen er meerdere bezichtigingen in korte tijd plaatsvinden. Heb je de woning bekeken en ga je bieden? Leg dan direct een eindvoorstel neer. Dit is het voorstel wat je maximaal kunt/wilt betalen voor de woning. Het is hierbij van belang dat je ook de voorwaarden erbij vermeld (denk aan opleveringsdatum, financieringsvoorbehoud, roerende zaken e.d.). Gebruik hiervoor je persoonlijke account van move, daar staat alles vermeld wat de verkopers graag willen weten. Ga naar move >

LET OP: Via de makelaar hoor je tot wanneer je kan bieden.  

In je persoonlijke move.nl account en via onze website kun je de brochure downloaden, in de meeste gevallen is daar ook de informatie- en roerende zakenlijst in verwerkt. Heb je hierover nog aanvullende vragen? Neem dan contact met ons op. Wil je weten wat je eigen woning waard is of hoeveel je kan lenen? Klik dan op de links hieronder om een gratis waardebepaling en/of hypotheekgesprek aan te vragen.


> Gratis waardebepaling aanvragen

> Gratis hypotheekgesprek aanvragen


Stap 2:

Bij een populair huis ontvangen wij meestal meerdere biedingen. Alle biedingen inclusief voorwaarden zullen wij met de verkopers bespreken. Deze bespreken we meestal 1 dag later dan de uiterste inleverdatum en tijdstip.
 

Stap 3:

De verkoper neemt vaak nog even een paar dagen de tijd om hierover na te denken en zal o.b.v. de voorstellen een beslissing nemen. Dit duurt meestal maximaal 3 werkdagen. Wanneer er een beslissing is genomen zullen wij alle bieders telefonisch of per mail informeren.
 

Hoe kan/moet ik bieden?

Via je persoonlijke account kan er een voorstel worden gedaan. Heb je wel een bezichtiging gepland of de woning bekeken maar nog geen persoonlijk account? Neem dan even contact met ons op.

Vraag en antwoord

Kan ik een afspraak voor 2e bezichtiging plannen?

Ja, er kan in principe een afspraak voor 2e bezichtiging worden gemaakt. Indien er meerdere bieders zijn is het mogelijk dat zo’n tweede bezichtiging niet wordt gemaakt of wordt afgezegd indien er reeds een deal is gesloten. Indien er vóór een bepaalde datum/tijdstip moet worden geboden is er in de meeste gevallen daarvoor geen mogelijkheid de woning voor een tweede keer te bekijken. We staan ervoor in dat iedereen een gelijke en eerlijke kans krijgt op de woning.

Moet de verkoper voor de hoogste bieder kiezen?

Nee, dat hoeft niet. In sommige gevallen zijn de overige voorwaarden beslissend bij het sluiten van een deal. Zo kan worden gekozen voor een gunstige opleveringsdatum i.p.v. een hoger voorstel. Ook kan een bouwkundige keuring of financieringsvoorbehoud de doorslag geven. De keuze wordt gemaakt door de verkoper, niet door de makelaar. De makelaar kan dan ook nimmer aansprakelijk worden gesteld voor de keuzes die de verkoper maakt.

Voor wanneer en hoe moet ik het voorstel indienen?

Via de makelaar krijg je te horen tot wanneer je op de woning kunt bieden. Bieden doe je via uw persoonlijk account van move.nl Let op: We kunnen niet garanderen dat biedingen na de sluitingsdatum en tijd nog in behandeling worden genomen.

Kan ik mijn bod nog verhogen?

Dat kan zolang de sluitingsdatum (en tijdstip) nog niet is verstreken. Wij zullen echter alle biedingen die vóór de sluitingsdatum en tijdstip binnen zijn gekomen in behandeling nemen. Voordat de verkoper een keuze heeft gemaakt en een deal is gesloten zullen wij (nog) niet bekend maken of aan u de woning wordt verkocht.

Weten de andere bezoekers en bieders wat wij geboden hebben?

Nee, de biedingen en voorwaarden worden naar anderen toe eerst geheim gehouden. Niemand weet van elkaar wat de ander geboden heeft. Ook nadat de deal is gesloten wordt nog niet bekend gemaakt voor welk bedrag het huis is verkocht. Na de overdracht kunnen geïnteresseerden via het kadaster de (ver)koopprijs opvragen. Het kadaster loopt enkele maanden achter op het verwerken van transactiedata. 

Opmerking: De woningmarkt vraagt om meer transparantie en verschillende partijen (ook het kabinet) zijn hierover in gesprek. Laat je hierdoor niet gek maken. Wij bieden een eerlijk proces waarbij iedereen gelijke kansen krijgt.


Wanneer weten wij of de keuze van de verkopers op ons is gevallen?

Gebruikelijk maken wij enkele dagen na de sluitingsdatum bekend of de verkopers met jou in zee gaan. Meestal wordt de deal binnen enkele dagen na de sluitingsdatum gesloten maar dit kan ook eerder of later zijn. Alle bieders worden per telefoon of mail op de hoogte gesteld. Je krijgt dus automatisch bericht.

Ik bel aan bij de verkopers omdat ik enorm veel interesse in de woning heb, mag dat?

Nee, het verkoopproces gaat via de makelaar. Verkopers zijn er niet van gediend dat geïnteresseerden aanbellen zonder een afspraak met de makelaar te hebben gemaakt. Verkopers kunnen in overleg met de makelaar zelfs besluiten het voorstel van mensen die zonder afspraak aanbellen niet in behandeling te nemen. Pas hier dus mee op en houd je aan de procedure.

Ik bied al voordat ik de woning heb bekeken, mag dat?

Ja, je mag van tevoren een voorstel neerleggen maar we kunnen niet vóór een bezichtiging een deal sluiten. Alle kijkers hebben dezelfde rechten en plichten en verdienen allemaal een eerlijke kans het huis te kopen. Biedingen zonder een afspraak voor bezichtiging, m.a.w. zonder dat je de woning hebt gezien, of de mogelijkheid krijgt de woning te zien, worden niet in behandeling genomen.

Heb ik net zoveel kans als een ander?

Ja, iedereen krijgt een eerlijke kans om een voorstel met bijbehorende voorwaarden in te dienen. Je hebt dus evenveel kans als een andere bieder. De verkoper beslist welk voorstel het beste bij ze past. Hierbij gaat het om een combinatie van het geboden bedrag en gestelde voorwaarden.

Wat hoort er allemaal bij de woning? (Roerende Zakenlijst)

De door verkopers ingevulde roerende zakenlijst is leidend voor het sluiten van de deal. Zaken die ter overname worden aangeboden worden los gezien van het voorstel, tenzij direct bij het bod wordt aangegeven welke spullen die ter overname worden aangeboden bij het voorstel in zitten. Kijk goed naar deze lijst voordat je een voorstel doet. Deze gegevens zijn te vinden in je persoonlijk account en/of opgenomen in de digitale brochure die je kunt downloaden bij de woningpresentatie op onze website. Bijvoorbeeld kachels, zonneschermen, luxaflex, kasten en planken e.d. kunnen ter overname worden aangeboden. Zaken die niet overgenomen worden, zullen (tenzij in overleg anders bepaald) worden meegenomen.


Is de mondelinge deal rechtsgeldig?

Nee, een mondelinge deal is niet rechtsgeldig en geeft nog geen enkele rechten of plichten. Er is pas sprake van een rechtsgeldige deal nadat de koopovereenkomst is getekend. Koper heeft dan nog 3 dagen bedenktijd. Wees je er dus van bewust dat er eerst moet worden voldaan aan deze schriftelijkheidseis. Dat is door de wet zo bepaald en kunnen we niet van afwijken.

Tot slot

We snappen de teleurstelling indien je hebt geboden en verkopers voor een andere koper kiezen. Wij kunnen je daar vooralsnog geen exacte details over geven. Wel kunnen we je helpen met hypotheekadvies en kun je één van onze makelaars inschakelen als aankoopmakelaar. Daarmee geven we geen garantie maar wordt je kans op een succesvolle aankoop enorm vergroot. Bel voor meer informatie naar 038-8200371 of laat je gegevens achter via het contactformulier. Het eerste adviesgesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend. Heb je ondertussen of later een huis gekocht en op zoek naar een geschikte taxateur? Ook daarbij helpen we je graag!

Onze diensten en nog veel meer...

Huis verkopen met Zomer Makelaars

Huis verkopen

Verkoop je huis beter met onze verkoopspecialisten. Open en eerlijke communicatie met transparante terugkoppeling.

Geen kijkers, maar kopers en meerdere biedingen voor het beste resultaat met een veilige verkoop zonder gedoe. Daar staan we voor!

Aangekocht in Zwolle en omgeving

Huis kopen

Succesvol een huis kopen, ook in deze tijd lukt het om voor veel klanten een ander (t)huis te vinden.

Toegang tot een database met verkopers waarvan de woning (nog) niet op Funda zichtbaar is. Schrijf je nu in als zoeker of meld je aan via Cribb.

Betrouwbaar taxatierapport

Huis taxeren

Een eerlijk en betrouwbaar taxatierapport door register makelaar/taxateur Meindert onafhankelijk en volgens de laatste normen op waarde geschat.

Alles vastgelegd in een NWWI gevalideerd taxatierapport met bouwkundige opnamestaat.

Betrouwbare makelaar Zwolle