Page content

12 tips huis zoeken in deze verhitte woningmarkt

12 tips huis zoeken in deze verhitte woningmarkt

Huis zoeken in deze verhitte woningmarkt

Het woningaanbod wordt steeds krapper en de huizenmarkt barst bijna uit haar voegen. De prijzen blijven maar stijgen en het wordt steeds gekker. De voorspelling is dat de komende jaren de prijzen blijven stijgen. Hoe kom je dan toch in aanmerking voor een koophuis?

1) Meld je aan bij plaatselijke makelaars

Door je aan te melden bij plaatselijke makelaars vergroot je de kans een droomhuis te vinden. Makelaars hebben waardebepalingen en verkoopgesprekken. Sommige verkopers kiezen ervoor om hun woning vaak tegen een goedkoper tarief aan te bieden bij het zoekersbestand van de verkoopmakelaar. Wanneer je niet ingeschreven staat als zoeker mis je deze kans. Schrijf je in via onze homepage (onderaan).

2) Stel alerts in

Stel alerts in bij o.a. Funda, Jaap, Huislijn en Google enz. Doordat je alerts instelt kun je het nieuwe aanbod huizen niet missen. Beter twee keer een mail dan geen mail. Ook hiermee weet je zeker dat het nieuwe aanbod via meerdere kanalen voorbij komt.

3) De lijst met wensen

Maak een lijst met wensen, wees hierin zo nauwkeurig mogelijk. Zorg voor een lijst met 2 kolommen. In kolom 1 zet je waar een woning absoluut aan moet voldoen. Denk hierbij aan het type woning, de buurt, tuinligging en oppervlakte. In kolom 2 zet je de overige wensen bijvoorbeeld; Het zou mooi zijn dat er een bad in zit of een tussenwoning mag ook een hoekwoning zijn. Zo krijg je voor makelaars helder wat je zoekt. Dat geldt overigens ook voor jezelf.

4) Stuur makelaars hetgeen je zoekt

Mail alle makelaars in het gebied jouw wensenlijst. Doe dit zo persoonlijk mogelijk. Als makelaars zien dat je dezelfde mail ook naar andere makelaars stuurt haken ze sneller af. Mail altijd BCC en begin de aanhef persoonlijk. Dus niet met; Beste makelaar, Ik….

5) Bel de makelaars

Bel de makelaars die je een mail hebt gestuurd om te vragen of de mail is aangekomen. Dat geeft je tevens de mogelijk je persoonlijke situatie uit te leggen en loyaliteit te kweken. Wees vriendelijk en eerlijk. Vraag of de makelaar binnenkort nog verkoopgesprekken heeft en of hij jou op de hoogte wil hebben. Dat klinkt misschien als een toevalstreffer maar niet geschoten is altijd mis.

6) Facebook

Volg plaatselijke makelaars op Facebook. Vaak worden de sneak-previews hier als eerste gedeeld. Zo weet je eerder dan de gemiddelde woningzoeker welk huis er in de verkoop komt. Geeft de makelaar geen adres? Vraag dan of hij/zij je een bericht wil sturen wanneer de woning online komt. Plan desnoods alvast een bezichtiging mochten de verkopers daarmee akkoord gaan.

7) Spaar

Blijf tijdens de zoektocht als een gek sparen. Het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde moet je naast de kosten koper zelf bij betalen. Het is zonde wanneer je een paar duizend euro tekort komt en een ander er met jouw droomhuis vandoor gaat.

8) Flyeren

Je kunt ervoor kiezen om je wensenlijst te verwerken in een flyer. Dit kan een makelaar ook voor je doen. Dat komt vaak wat serieuzer over. Zet daar kort in wat je wilt en met wie de potentiële verkopers contact op kunnen nemen. Laat je in dit geval altijd bijstaan door een goede makelaar.

9) Plan bezichtigingen

Plan bezichtigingen, hierdoor kun je goed vergelijken en kom je met veel makelaars in contact. Zorg dat je bekend bent bij de makelaar en laat je op de hoogte houden. Vraag tijdens zo’n bezichtiging welke huizen er nog meer in de verkoop komen en laat je daarover informeren. Bijkomend voordeel is dat je wensenlijst kan veranderen naar een breder zoekgebied. De kans op een succesvolle deal wordt daarmee vergroot.

10) Blijf rustig

Jouw droomhuis wacht echt wel op je. Blijf rustig en kalm je zoektocht vervolgen, reageer niet te emotioneel. Blijf met beide voeten op de grond staan en wees niet teleurgesteld wanneer je niet de hoogste bieder bent. Laat je vooral niet gek maken, het gaat om veel geld. Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen. Makelaars kennen elkaar, hiermee vergroot je de kans op een goede deal.

11) Weet exact wat je kunt lenen

Niets is zo vervelend dan achteraf te moeten melden dat je de hypotheek niet rond kunt krijgen. Dat maken we vaker mee, mensen die gaan bieden maar achteraf toch tekort komen. Dat is een grote teleurstelling. Voor zowel kopers als verkopers. Zorg ervoor dat je de financiële middelen in kaart brengt en houd regelmatig contact met je hypotheekadviseur.

12) Dwing het geluk af

Het is net zoals bij voetbal. Soms zit alles mee en soms zit alles tegen. Ga er vol voor en grijp alles aan om je droomhuis te vinden. Ik geloof daarin! Blijf met beide benen op de grond staan en vermijd teveel emotie. Zoek, zoek en zoek! Jouw droomhuis staat op je te wachten, je moet het alleen nog zien te vinden. Ben je niet de hoogste bieder? Geen nood! Dan was dat niet jouw huis.

Door: Meindert

Contact >>

Comment Section

0 reacties op “12 tips huis zoeken in deze verhitte woningmarkt

Plaats een reactie


*